Lär dig mer om Satakes knivar
Du kan lita på att japanska knivar håller hög kvalitet
Japanska knivar tillverkas traditionellt sett av ett hårdare stål än det som används inom europeisk knivtillverkning. Slipvinkeln för europeiska knivar är 20-25 grader medan du för en japansk kniv kan slipa den i en brantare vinkel (12-15 grader) och då blir skäreggen tunnare. Flertalet av de japanska är enkelslipade vilket betyder att de bara är slipade på ena sidan. Ett klassiskt ”trick” för att mäta detta är att se hur tunt, och enkelt, det går att skiva en tomat.
När kniven har ett eller etthundraett lager stål
Spelar det någon roll hur många lager av stål en kökskniv har? Vi tar det från början. Att smida en kniv innebär att stålet komprimeras med hjälp av fals och hammare, det ger kniven bra egenskaper då stålet blir kompakt.
Någon jämförde (mycket passande) ett smide bestående av flera stållager med en tacos. Där ett hårt stål utgör kärnan och “brödet” som omsluter på bägge sidor är av ett mjukare stål. Du får då fördelen med en hård knivsegg med mycket bra skärpa och drar samtidigt nytta av det mjukare stålets rostresistenta egenskaper.
Har du hört uttrycket ”Damaskusstål”?
Damaskusstål har fått sitt namn från staden där det har sitt ursprung - Damaskus. Tekniken bakom damaskusstål bygger på idéen om att få till den perfekta blandningen mellan två olika stålsorter och således ge bladet både järnets seghet och stålets skärpa. Rent praktiskt gick det till så att de två stålsorterna veks ihop, hamrades ut, veks ihop på nytt och sedan upprepades processen tills dess att blandningen av stålsorterna var fulländad.
Vi slänger in ett kort till i leken - damaskering
Damaskering (även kallat damaskussmide) är en teknik där knivbladet byggs upp av flera utanpåliggande lager och får goda egenskaper både från hårt och mjukt stål. Det är en mycket avancerad smidesteknik och knivarna kan få allt från tre till över etthundra lager. När kniven sedan slipas framträder de olika lagren likt årsringar på ett träd. I takt med att antalet lager ökar blir “kärnan” tunnare (notera att den är av hårt stål) och således vassare. I Satakes sortiment hittar du flera vackra knivar med damaskering i serierna Kuro och Kaizen.