Pastaguide
)
Hemlagad pasta
Pasta är roligt och snabbt att laga. Det är heller inte svårt att involvera barnen i tillagningen för närdu väl kommit igång är processen lekande lätt. Det enda du behöver är ägg, mjöl och så lite olja förstås
och snart har du den godaste pasta du kan tänka dig! När vi på Bagaren och Kocken ska prata om pasta
har vi tagit hjälp av experten Thomas Alcayaga. Följ med när han i detalj går genom pasta och dess
beståndsdelar. Dels hur du lagar den absolut godaste pastan och dels bjuder på tre underbara recept,
exklusivt för oss.
UTVALDA produkter
)
)
DEGEN
Degen är ett område som kan varieras i det oändliga och det är bara fantasin som sätter gränserna! Inte bara kan du välja att byta ut vatten mot olja, du kan även kryddsätta den. Använd spenat, kryddor, rödbetor eller, som jag gör längre ned, varför inte tillsätta tomater? Egentligen skulle jag säga att du kan ersätta lite av vätskan i degen (vatten / olja) med fukten som du tillsätter genom din smaksättning. Blanchera dina favoritsmaker och mixa ihop dem till en god puré och baka in den i din deg. Däremot, tror jag att det är en bra idé att till en början fokusera på att experimentera med vatten och ägg så att du tar reda på vilken konsistens det är som du gillar bäst. Det är faktiskt en liten skillnad här som kan vara bra att känna till. Oftast blandar jag samman en egen mjölmix av en mjölsort som heter tipo 00 med durumvete och ägg när jag gör pasta. Min mjölblandning består av 25% durumvete och 75% tipo 00. Tipo 00 refererar till hur fint mjölet är malt där 00 är extrafint. Om du vill variera dig kan du använda fullkornsmjöl istället, men var försiktig med att inte överskrida 50% fullkorn i mjölmixen, detta för att inte göra pastan för tung.
En tumregel är att det för en person behövs 100g mjöl och ett ägg. Men det är dock bara en riktlinje då ägg kan variera i storlek och olika mjölsorter absorberar olika mycket vätska. När du tillagar fylld pasta är min erfarenhet att du använder lite mindre pasta än annars.
Givetvis kan du välja att enbart använda tipo 00 till din pastadeg, men jag tycker att durumvete adderar en extra dimension. Dessutom går det extrabra ihop med rätter som bolognese, lasagne och fylld pasta. Tillsammans med fisk-, skaldjur och andra lättare pastarätter fungerar det utmärkt att välja tipo 00 (eller andra vanliga mjölsorter med gluten).
)
)
)
)
)
KOKNING & FYLLD PASTA
)
)
)
)
)
OST & REDSKAP
)
)
)
)
)