Grytor med Dietistensval
)
)
)
Auberginetagine med aprikos och mynta
En favoritgryta – mustig, söt och syrlig i ett. Gör dubbel sats på en gång så har du basen klar till en smakrik lasagne senare i veckan. Eller frys in, det är en dröm att ha en gryta klar i frysen.
Tid: ca 35 min
4 portioner
Du behöver
2 auberginer
1 gul lök
7 cm ingefära
1 paket saffran (0,5 g)
1,5 tsk rökt paprikapulver
1 msk ras el hanout
1 citron, finrivet skal och juice
500 g krossade tomater
100 g torkade aprikoser
3 dl kokta stora vita bönor, (1 tetra à 380 g, sköljda)
Att ha hemma
Rapsolja
2 msk grönsaksfond
1 msk honung
Salt
Till servering
1 dl myntablad
1 dl persilja
3 msk rostade sesamfrön
ev inlagd citron
Passande tillbehör: Kvarngryn, fullkornsbulgur, kokt potatis eller bröd.
Gör så här
Dela auberginerna i mindre bitar och stek i en stor gryta med olja på hög värme tills de får färg.
Skala och hacka lök och ingefära och tillsätt i grytan med saffran, paprikapulver och ras el hanout.
Tillsätt fond, citronjuice, tomater, honung och 5 dl vatten.
Klipp ner aprikoserna och låt taginen koka under lock ca 15 minuter. Rör ner bönorna i grytan och smaka av med salt.
Hacka mynta och persilja grovt, blanda med citronskal och sesamfrön. Strö blandningen över taginen och servera med önskat tillbehör, gärna inlagd citron.
Tips! Har du en gjutjärnsgryta, använd den! Maten kan få upp till fyra gånger högre järnvärde än om du använder ett annat kärl. Bäst blir effekten om maten innehåller något syrligt som i taginen, både tomat och citron.
Auberginelasagne med spenat
Tid: Ca 45 min (varav 30 i ugnen)
Ugn: 200°
4–6 portioner
Du behöver
ca 10 torkade lasagneplattor
1 sats auberginetagine, se recept ovan.
500 g keso
100 g bladspenat
1,5 dl riven ost eller fetaost
Gör så här
Lägg lasagneplattor i en ugnsform. Varva sedan tagine, keso, hälften av spenaten och lasagneplattor i formen. Avsluta med tagine och strö över osten.
Tillaga i ugnen ca 30 minuter. Servera med resten av spenaten.
Ratatouille med tahinikräm och timjan
Allt i grytväg blir ju ännu godare dagen efter, ja det vet ni redan. Är det något du ska laga dubbel eller trippel sats av så är det alltså detta! Vi har redan dubblat receptet, så bara laga den här ratatouillen, spara hälften och gör vår fiskgryta på typ 10 minuter senare i veckan!
Tid: ca 35 min
4 portioner x2
Du behöver
2 rödlökar
2 auberginer
2 zucchinier
4 paprikor, gärna i olika färger
800 g konserverade körsbärs- eller plom- montomater
2 msk paprikapulver
1 msk hel kummin
Att ha hemma
4 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
2 msk balsamvinäger
Olivolja
Salt & peppar
Serveringsförslag: surdegsbröd, gärna fullkorn
Gör så här
Skala och dela rödlöken i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Hetta upp olja i en stor gryta, tillsätt tomatpurén och stek lök och vitlök utan att de får färg ca 5 minuter.
Ansa och dela aubergine och zucchini i mindre bitar. Kärna ur och dela paprikan i mindre bitar. Lägg alla grönsaker i grytan och stek 5 minuter.
Tillsätt tomater, paprikapulver, kummin, timjan och balsamvinäger och rör om. Sätt på locket och låt koka ca 15 minuter.
Mixa tahinikrämen, se recept nedan.
Lägg undan hälften av ratatouillen och spara i kylen till fisk- gryta senare i veckan.
Smaka av ratatouillen med salt och peppar. Servera med tahinikrämen och ett gott (kanske stekt!) surdegsbröd.
Tahinikräm
Du behöver
3 dl kokta stora vita bönor (1 tetra à 380 g, sköljda)
2 msk tahini
1 klyfta skalad vitlök
3 msk olivolja
1 msk citronjuice
0,5 tsk malen spiskummin 0,5 tsk salt
Gör så här
Mixa ingredienserna till en kräm. Späd med vatten tills du tycker krämen har en lagom konsistens.
Fiskgryta med citronaioli
Tid: ca 10 min
4 portioner
Du behöver
1 sats ratatouille
2 msk fiskfond
1 kuvert saffran (0,5 g)
ca 500 g laxfilé, MSC- eller KRAV-märkt
1,5 dl majonnäs
1 msk citronjuice
1 klyfta vitlök
salt och peppar
Gör så här
Koka upp ratatouillen i en gryta. Rör ner fiskfond och saffran och låt puttra ett par minuter. Späd eventuellt med 2 dl vatten för lagom konsistens.
Dela fisken i mindre bitar och lägg ner i grytan. Rör om försiktigt och låt sedan grytan småputtra på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Blanda majonnäs, citronjuice och skalad och pressad vitlök. 4. Lägg upp fiskgryta i tallrikar och toppa med en klick aioli.