Det Vilda Skafferiet
)
Livesändning på instagram tisdag 27/6
Har du en förkärlek till naturen? Gillar du att laga mat utomhus? Då får du inte missa denna livesändning! Med gastronomin som en självklar roll i sin vardag - beskriver Simon Quartey - grundare av Det vilda Skafferiet - sin resa där naturen möter gastronomin i ett kulinariskt sammanhang. På måndag den 26:e kommer Det vilda skafferiet och livesänder hos oss på Bagaren och Kockens instagram @bagarenochkocken, där det upplyses om smaker och aromer som vi själva kan plocka i naturen – och självklart bjuds det även på matlagning med naturen i fokus och härliga produkter. Sätt påminnelse och förbered alla dina frågor så ses vi kl 18:00 den 27:e juni.
)
)
En guidad tur och kärleken för naturen
Simon och Gustav driver Det Vilda Skafferiet i Göteborg som bland annat erbjuder guidade turer i naturen. Det Vilda Skafferiet är ett initiativ till att inspirera och upplysa om vår svenska natur och dess användningsområden inom gastronomin. Så här säger Simon om bakgrunden till idén.
"Under mina år som kock kom jag att sakna att vara ute i naturen och bestämde mig därför för att återigen börja spendera mer tid där. Jag hade samtidigt fått upp ett intresse för att utforska mer av skogens skafferi än svampar och bär, varpå det föll sig naturligt att jag började se mig omkring ute i våra marker med en annan nyfikenhet.
Jag fastnade direkt för detta och fascinerades av vad jag fann och lärde mig under resans gång och kände att jag ville dela med mig av detta. Jag startade därför ett instagramkonto och kort därpå ramlade det in förfrågningar från folk som ville följa med ut och lära sig mer. Jag beslöt därför att fördjupa mig mer inom ämnet för att längre fram kunna känna mig trygg i rollen som guide i naturen med vilda ätbara växter i fokus.
I anslutning till detta spelade gastronomin fortfarande en självklar roll i min vardag, vilket av naturliga skäl gjorde att jag såg möjligheterna att kombinera denna med det vilda. En naturlig ambition blev därför att presentera den gastronomiska potentialen man kan finna i naturen i ett kulinariskt sammanhang. Allt för att kunna upplysa om de smaker och aromer man står att finna i naturen och hur man på bästa sätt kan ta tillvara på dessa.
Detta lade grunden till vart Det Vilda Skafferiet befinner sig idag. Tillsammans med min vän och kollega Gustav Enerlöv delar vi med oss av vår kunskap och passion till naturens skafferi genom våra guidade turer i naturen och kurser inom råvaruförädling likväl som upplevelsemenyer i vår matstudio.
Mer information om allt detta hittar ni på www.detvildaskafferiet.se"
)
)
Västkusten – Ett skafferi att ta tillvara på
När vi tittar på vad naturens skafferi har att erbjuda i tiden vi befinner oss i just nu kan vi konstatera att det har sina fördelar att bo på västkusten. Längs kustslingan, såväl som mellan klipporna nere vid vattnet till sandstranden finns mycket gott att plocka. Likt alla naturområden är även kustslingan ett område med en unik flora, där näringen från havet i form av mineraler och tång har satt sin prägel på utbudet. Mycket utav det vi hittar här är unikt för denna typ av miljö och smakerna som står att finna bland dessa ätbara växter och blommor är ofta överraskande goda.
Majoriteten av dessa växer nämligen på det man kallar tånggödslad jord, en väldigt näringsrik jordmån som är rik på salter och mineraler. Detta i sin tur har kommit att prägla växterna vi gärna plockar så som strandkål, saltarv och inte minst strand - & sandmållor. Alla dessa bjuder på krispig textur med en härlig sälta i bakgrunden.
Strandkålen är släkt med våra övriga kålsorter och är livskraftig på västkusten, men växer mer sparsamt längs östkusten där den på vissa platser även är fridlyst. De stora bladen har en djup och nötig kålsmak, medans stjälkarna är krispiga och söta i tonen.
Saltarven trivs direkt i sanden men tittar även fram bland klipporna. Den har en krispig textur och påminner väldigt mycket om gurka i smaken.
Strand- & sandmållorna växer helst på stränderna, då gärna i tångbäddar som drivit upp på land, men även bland klipporna. De växer gärna med varandra kors och tvärs, och man skiljer dem enklast åt på att strandmållan har långsmala ovala blad medans sandmållan har pilformade, tandade blad. Både två är närmast identiska i smaken och påminner om spenat, men har en mycket mer mineralisk och krispig ton med markerad sälta i bakgrunden.
Förutom att detta är kanongoda råvaror är de även väldigt nyttiga! Mållorna innehåller exempelvis nyttiga fettsyror likväl som vitamin K2 och flertalet nödvändiga mineraler. Så varför inte byta ut spenaten från affären mot dessa under delar av året istället?
)
)
)
)
)
Somriga recept från livesändningen
Vresros- & rabarberlemonad
Ingredienser
2 liter vresros
1000 gr socker
1000 gr vatten
1000 gr rabarber
4 ekologiska citroner
Till servering
Sodavatten
Iskuber
Citron och vresrosblad till garnering
)
Så här gör du:
Skölj och skär rabarberstjälkarna i grova bitar. Lägg rabarber, vatten och socker i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt därefter koka på låg värme i 1 timma. Rör runt och sila därefter av genom finmaskig sil. Låt svalna till 60 grader. Skölj citronerna och pressa sedan ur juicen ur 3 av dem, sila därefter ner juicen i rabarbersockerlagen genom finmaskig sil. Skiva den återstående citronen i ringar och lägg ner dessa i rabarbersockerlagen. Skölj vresrosen och sänk därefter ner blommorna i rabarbersockerlagen och täck med lock. Låt stå och dra i rumstemperatur i 24 h. Sila därefter upp genom finmaskig sil på flaska.
Till servering: Häll upp lemonaden över is och vresros i ett vinglas och toppa upp med sodavatten och njut!
Grön Spätzle
på strandmålla med strandkål, saltarv, ramslöksolja samt smörsås på vit sparris
Ingredienser
Grön Spätzle (6port)
300 gr strandmålla (färsk spenat fungerar också)
120 gr hela ägg
120 gr mjölk
340 gr vetemjöl
1 tsk finriven muskotnöt
4 msk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl rapsolja
Smörsås
1 dl vätska från mjölksyrad vit sparris (1 dl vitt vin med hög syra fungerar också)
2 msk vitvinsvinäger, gärna champagne ardenne
250 gr rumstempererat smör
Ramslöksolja
200 gr färsk ramslök
1 liter rapsolja
Tillbehör
200 gr strandkålsblad, utan stam skurna i bitar om 5x5 cm
200 gr saltarv
Flingsalt
)
Så här gör du:
Fyll upp en kastrull med vatten och tillsätt 2 msk salt och en tsk bikarbonat, koka upp. Tillsätt strandmållan och koka i ca 1 min under omrörning tills den är mjuk i konsistensen. Häll av i ett durkslag och låt rinna av. Lägg strandmållan i en mixerkanna eller matberedare och mixa tills en jämn grön puré. Bred ut på en plåt och låt svalna.
Blanda ägg, mjölk och riven muskotnöt med en ballongvisp i en rostfri bunke. Tillsätt den gröna purén och vispa till en jämn smet. Tillsätt vetemjölet gradvis och börja därefter arbeta runt smeten med handen snarare än med vispen. Resultatet skall kännas som en relativt lös deg.
Koka upp vatten i en kastrull med 2 msk salt, se till att vattnet är nära kanten, ca 5 cm ifrån. Placera spätzlejärnet ovanpå kastrullen. Lyft upp deg gradvis med degskrapa från bunken och skrapa den mot spätzlejärnet så att degen pressas ner genom hålen. Efter att första omgången deg är nedskrapad så lyft på spätzlejärnet och börja fånga upp spätzlen som stigit till ytan med en hålslev. Spätzeln behöver koka i ca 1 min.
Häll sparrisvätskan och vinägern i en liten kastrull och koka upp. Tillsätt en stor klick av det rumstempererade smöret och mixa med stavmixer. Tillsätt nu gradvis resten av smöret under mixning och låt sedan stå på lägsta temperatur på plattan, smörsåsen får gärna hålla 50-60 grader.
Lägg ramslökbladen i en mixerkanna och häll över rapsoljan, låt stå och mixa på högsta effekt tills oljan når 50-55 grader. Sila därefter genom finmaskig sil och låt stå i kyl, oljan är som bäst när den fått stå i kyl i minst 12h.
Pochera saltarven i saltat vatten med en klick smör i ca 30 sek, lyft upp med hålslev och lägg över spätzeln. Pensla strandkålsbladen med lite ramslöksolja och grilla hastigt över glödbädd, strö avslutningsvis på lite flingsalt. Lägg några kålblad i mitten på tallriken, lägg på några skedar av smörsåsen och garnera sedan med ramslöksolja över hela rätten. Njut!