Köpguide: Välj rätt sifon
Sifonen är ett av de mest underskattade köksredskapen och kan användas till att skapa fantasifulla smakkreationer. Sifonen använder lustgas (N2O) för att skapa ett luftigt skum av fettbaserade vätskor. Sifonen laddas med en patron som blandas med vätskan och bildar mycket små bubblor, vilket skapar ett krämigt skum som kan användas till allt från desserter till drinkar.
Sodasifon eller gräddsifon?
Sodasifonen används för att göra kolsyrat vatten, cocktails och mocktails. Till den behöver du koldioxidpatroner.
Gräddsifonen används för vispgrädde, desserter, skum och kalla såser. Till den behöver du lustgaspatroner. I sifonen kan grädden hålla i upp till tio dagar i kylskåpet!
En mer detaljerad beskrivning av de olika sifonerna hittar du längre ner.
Vilken storlek?
I sortimentet har vi olika modeller med olika kapacitet för olika behov - 0,25, 0,5 eller 1,0 liter. Den mindre passar om du ska göra lite grädde till efterrätten, den större till större middagsbjudningar.
Patroner
För de olika typerna behöver du olika gas. Gräddpatroner innehåller lustgas och löser sig endast i fettbaserade blandningar. Sodapatronerna löser sig i vätska och går inte att använda till grädde, mousse eller såser, utan bara till dryck. Tänk på att antalet patroner kan variera beroende på användningsområde och storlek på sifon.
Sodasifon: koldioxidpatroner. En CO2-patron från iSi ger 1 liter sodavatten.
Gräddsifon: lustgaspatroner.
Nitrosifon: nitropatroner (observera - trycket i nitropatronerna är mycket större än i vanliga gräddpatroner).