)
Västafrikansk jollof rice med scampi
Du behöver
3 msk kokosolja
1 röd lök, hackad
1/2 dl finhackad purjolök
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk tomatpuré
2 dl hackade tomater (cirka 2 stora tomater)
2 dl kokosmjölk
3 dl kycklingbuljong
1 tsk coconut aminos
1 tsk riven, färsk ingefära
3 salladslökar, fint skivade
1 tsk havssalt
½ tsk krossade röda pepparkorn
1,5 dl basmatiris, sköljd tills vattnet är klart
1 dl morötter, skurna i tärningar (cirka 2 små morötter)
225 g haricots verts
225 g scampi skalade och rensade
Friterade plantains (för att toppa)
Gör så här
Hetta upp kokosolja i en medelstor kastrull med ett tätt lock, på medelhög värme.
Tillsätt rödlök, purjolök och lagerblad. Stek under omrörning tills löken är genomskinlig, cirka 5 minuter.
Tillsätt pressade vitlöksklyftor och stek i ytterligare 30 sekunder.
Tillsätt tomatpuré och tomater, stek tills tomatpurén har karamelliserats i cirka 4 minuter.
Tillsätt kokosmjölk, kycklingbuljong, coconut aminos, ingefära, salladslök, salt och krossade röda pepparkorn. Låt koka upp.
Lägg i basmatiris och rör om så allt blandas väl. Sänk värmen och låt sjuda med lock i 10 minuter.
Lägg i morötter och haricots verts. Blanda väl och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Lägg i scampi eller räkor och låt dem bara sjuda i cirka 2-3 minuter tills de är rosa och genomkokta.
Ta bort från värmen och låt det vila, täckt, i 10 minuter.
Använd en gaffel för att fluffa riset. Servera och toppa gärna med friterade plantains för en extra smakupplevelse!
Genom att lägga till scampi i slutet av tillagningen undviker du överkokning och behåller deras saftighet och smak.