Västafrikansk jollof rice med scampi

Västafrikansk jollof rice med scampi

Du behöver

  • 3 msk kokosolja

  • 1 röd lök, hackad

  • 1/2 dl finhackad purjolök

  • 2 lagerblad

  • 2 vitlöksklyftor, pressade

  • 2 msk tomatpuré

  • 2 dl hackade tomater (cirka 2 stora tomater)

  • 2 dl kokosmjölk

  • 3 dl kycklingbuljong

  • 1 tsk coconut aminos

  • 1 tsk riven, färsk ingefära

  • 3 salladslökar, fint skivade

  • 1 tsk havssalt

  • ½ tsk krossade röda pepparkorn

  • 1,5 dl basmatiris, sköljd tills vattnet är klart

  • 1 dl morötter, skurna i tärningar (cirka 2 små morötter)

  • 225 g haricots verts

  • 225 g scampi skalade och rensade

  • Friterade plantains (för att toppa)

Gör så här

  1. Hetta upp kokosolja i en medelstor kastrull med ett tätt lock, på medelhög värme.

  2. Tillsätt rödlök, purjolök och lagerblad. Stek under omrörning tills löken är genomskinlig, cirka 5 minuter.

  3. Tillsätt pressade vitlöksklyftor och stek i ytterligare 30 sekunder.

  4. Tillsätt tomatpuré och tomater, stek tills tomatpurén har karamelliserats i cirka 4 minuter.

  5. Tillsätt kokosmjölk, kycklingbuljong, coconut aminos, ingefära, salladslök, salt och krossade röda pepparkorn. Låt koka upp.

  6. Lägg i basmatiris och rör om så allt blandas väl. Sänk värmen och låt sjuda med lock i 10 minuter.

  7. Lägg i morötter och haricots verts. Blanda väl och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.

  8. Lägg i scampi eller räkor och låt dem bara sjuda i cirka 2-3 minuter tills de är rosa och genomkokta.

  9. Ta bort från värmen och låt det vila, täckt, i 10 minuter.

  10. Använd en gaffel för att fluffa riset. Servera och toppa gärna med friterade plantains för en extra smakupplevelse!

  11. Genom att lägga till scampi i slutet av tillagningen undviker du överkokning och behåller deras saftighet och smak.