)
Tartar på Hälleflundra
12
portioner
Tillsammans med äpple, rosenkvitten, gräddfil, handvispad stenbitsrom, gräslök och björkolja. Denna tartar för tankarna åt en ceviche med tydlig nordisk prägel. Ceviche som är en klassisk sydamerikansk rätt där tärnade fiskfiléer hastigt marineras i saltad limejuice tillsammans med örter och lök för att sedan serveras tillsammans med marineringslagen och diverse tillbehör.
Ingredienser:
3x 200 gr Hälleflundrafilé
1 dl Rosenkvittenjuice
5 dl Gräddfil (hängd i kaffefilter i kyl sedan dagen innan)
120 gr Finskuren gräslök
5 st Bananschalottenlök
1 dl Maizena
2 msk Finmalet havssalt
2 msk Björkolja
Blad från röd ängssyra eller oxalis som garnityr
Gör så här:
Börja med att torrsalta filébitarna från hälleflundran lätt och lägg dem på bakplåtspapper på en tallrik i kylen utan plast i 4-5h. Detta får fisken att dra ihop sig något och få en bra grundsälta.
Strax innan det är dags att ta ut fisken, hacka tunna strimlor av bananschalottenlöken och vänd om den i en bunke tillsammans med maizena. Tag därefter o fritera i olja på 150 grader tills gyllenbrun och krispig, låt rinna av på papper, ställ åt sidan.
Ta ut fisken och skär i tärningar om 1x1 cm.
Blanda rosenkvittenjuice, salt, finskuren gräslök samt björkoljan och rör om.
Lyft upp fisktärningarna ur lagen och placera i mitten på tallriken, slå därefter över en sked av marineringslagen. Strö sedan över den friterade schalottenlöken och ovanpå den klickar av den hängda gräddfilen. Avslutningsvis; portionera ut stenbitsrommen med en tesked över tartaren och strö på lite mer finskuren gräslök. Garnera gärna med några syrliga blad och servera!
Till denna rätt rekommender vi Hvonn Haf, en mousserande pärla som har en uppfriskande, torr och mineralisk karaktär, något som möter upp och lyfter denna rätt utmärkt! Perfekt kombo som alkoholfritt alternativ.