Svamprisotto med gula kantareller, blek taggsvamp & rödgul trumpetsvamp

Svamprisotto med gula kantareller, blek taggsvamp & rödgul trumpetsvamp

4

portioner

Du behöver

  • 200 g färsk svamp, Kantareller, taggsvamp och rödgul trumpetsvamp

  • 1 gul lök, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor finhackad

  • 2 msk rapsolja

  • 3dl carnaroliris eller avorioris

  • 2 dl torrt vitt vin

  • 1 liter hönsbuljong

  • 2 dl riven västerbottensost

  • tryffelolja

  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • 300 g rökt sidfläsk

  • 50 g svamp, gärna kantareller till garnering

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i mindre bitar om de är stora. Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärning eller fond. Skär fläsket i små tärningar och stek i het stekpanna tills de är knapriga. Stek svampen (till servering) i fettet från fläsket till fin färg lägg undan.

  2. Stek svamp och lök i olja i en kastrull tills löken är mjuk och all vätska är borta. Tillsätt riset och fräs med under omrörning några minuter. Häll i vinet och låt det koka in. Häll i buljongen lite i taget allteftersom vätskan kokar in. Rör om då och då. Risotton är klar när riset är mjukt fast med tuggig kärna.

  3. Vänd ner osten i risotton och smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Toppa med sidfläsk, stekt svamp, krondillsolja och krondill! 

Emilia tipsar: Vill man så kan man servera älgkött till, då blir det ännu lite mer matigt! Välj alltid kött med bra kvalitet (jag brukar steka älgkött till ca 54 grader, då blir de fint rosa! Och låt de vila i ca 5 min efter de har kommit upp i temperatur)