
Smørrebrød
När du går ut och äter smørrebrød, eller gör dem hemma, finns det två skolor. Den klassiska där allting ligger i en ganska fast ram. Påläggen är nästan alltid placerade på samma sätt och kryddorna och garneringarna är i stort sett fasta. Så det är den säkra hamnen. Men med tillkomsten av det nya nordiska köket har smørrebrødet också genomgått en renässans, där kockarna leker med både form och innehåll. Receptet nedan är lite av en kombination av de båda, klassiska smaker, med nytänkande utseende och pålägg.
Till smørrebrød serveras traditionellt öl och snaps. Smørrebrød innehåller en del fett och är mättande, så upplevelsen kan behöva balanseras med en snaps.
Du behöver
Inlagd schalottenlök
2 schalottenlökar
1 dl vinäger
1 dl vatten
75 g socker
10 pepparkorn
Jordärtskockschips
1-2 jordärtskockor
Olja för fritering
Smørrebrødet
4 skivor rågbröd och smör
350 g innerlår av nöt- eller kalvkött
1 schalottenlök
2 tsk grov senap
1 msk finhackad gräslök
1 msk hackad dragon
1-2 msk olivolja
2 msk kapris
Färskriven pepparrot efter smak
Salt och peppar efter smak
1dl majonnäs
Färska örter. Här körvel, röd bergsyra, dragon och vattenkrasse.
Gör så här
Inlagd schalottenlök
Lägg vinäger, vatten, socker och pepparkorn i en kastrull och låt det koka upp hastigt. Skär schalottenlöken i tunna skivor. Lägg dem i inläggningslagen och låt dem ligga i en halvtimme, gärna längre.
Jordärtskockschips
Skrubba jordärtskockorna noga och skiva dem tunt på en mandolin. Hetta upp oljan till 140 grader och fritera dem lätt gyllene. Fritera dem i omgångar så att de inte överlappar varandra för mycket i oljan. Lägg dem på hushållspapper för att få bort överflödig olja och strö över fint salt.
Smørrebrødet
Skär köttet i mindre bitar och kör det genom köttkvarnen en gång. Vänd runt med salt, peppar och olivolja. Sirloin är mycket magert, så du får en bättre munkänsla om du tillsätter lite bra olja. Tillsätt hackad schalottenlök, kapris, senap och pepparrot. Slutligen gräslök och dragon. Krydda efter smak igen.
Smöra brödet. Lägg upp tatar på toppen. Lägg på klickar av majonnäs och toppa med inlagd schalottenlök, jordärtskockschips och örter. Servera genast.
Tips: Du kan hacka köttet, pickla löken och steka jordärtskockorna i god tid, men tataren bör tillagas i sista minuten.