Shawarma-Tacos

Shawarma-Tacos

4

Portioner

med Grön Tahinikräm, Lime- & Sumaklök, Rostad Salsa & Pita-Chips med Tajín

Följ med på en smakresa där Mexiko möter Mellanöstern. Det här är cross culture kitchen när det är som bäst: historiskt förankrat, fullt av smak och väldigt roligt att både laga och äta! Smakerna i receptet tar ett steg tillbaka till sitt ursprung, utan att bli för krångligt. Rätten serveras med topping som går både åt det syrligt och fruktiga hållet till det rökiga och kryddstarka. Tillsammans blir det en rätt som känns både autentisk och nyskapande med influenser från olika kök.

Du behöver

Shawarmakryddad Lövbiff:

  • 1 vitlöksklyfta, riven

  • 2 msk olivolja

  • 1 1/2 msk shawarmakrydda (finns färdig att köpa på välsorterade matbutiker)

  • 1 msk vinäger

  • 1 tsk salt

  • 500 g lövbiff, strimlad

  • 1 lök, fint skivad

Rostad salsa:

  • 5 medelstora tomater, halverade

  • 1 gul lök, i tjocka skivor

  • 1 jalapeno

  • 2 vitlöksklyftor med skal

  • 1 litet knippe koriander (ca 10 kvistar)

  • 1/3 tsk malen spiskummin

  • Salt efter smak

Grön Tahini:

  • 1 dl tahini

  • 2 dl grekisk yoghurt

  • 1 dl vatten

  • 1 medelstort knippe koriander (ca 20 kvistar)

  • 1 vitlöksklyfta

  • 5 st skivor inlagd jalapeno

  • 1 lime, pressad

  • salt efter smak

Lime- & Sumaklök:

  • 2 rödlökar, fint skivade på mandolin

  • 1 lime, pressad

  • 1 ½ msk sumak

  • 1 msk olivolja

  • salt efter smak

Pita chips:

  • 3-4 pitabröd eller orientaliska bröd, skurna i trianglar

  • rapsolja

  • lime- & chilisalt, jag använder Tajín (finns på välsorterade matbutiker)

Topping:

  • finstrimlad isbergsallad eller vitkål

  • riven ost

  • 12 små tortillas

Gör så här

Shawarmakryddad Lövbiff:

  1. Blanda vitlök, olivolja, shawarmakrydda, vinäger och salt i en skål med tillhörande lock.

  2. Tillsätt lövbiff och lök, blanda väl, täck över med lock och låt stå i kylen om marinera minst en timme, över natten går också bra.

  3. Ta ut köttet ur kylen i god tid innan det är dags för tillagning.

  4. Hetta upp stekpannan till medelhög värme och stek tills köttet fått fin färg och yta och löken mjuknat.

Rostad Salsa:

  1. Värm ugnen till 250 C (grilläge om du har det).

  2. Lägg tomaterna med snittytan nedåt i en traktörpanna tillsammans med lök, jalapeno och vitlöksklyftor.

  3. Placera i övre delen av ugnen och rosta tills grönsakerna är lite sotade, ca 7-10 minuter. Vänd allt och rosta tills de fått lite färg på andra sidan.

  4. Skala vitlöken och ta bort fröna från jalapenon om du inte vill ha för mycket hetta i din salsa. Lägg vitlök, jalapeno, tomater, koriander, spiskummin och salt i en matberedare. Mixa tills du har en salsa, den ska inte vara helt slät. Smaka av och ställ åt sidan

TIPS: Om du vill servera den varm, värm den i en panna strax före servering.

Grön Tahini:

  1. Mixa alla ingredienser tills det blir krämigt, justera med mer vatten om det behövs.

Lime- & Sumaklök:

  1. Placera den skivade löken i botten av en skål och tillsätt alla övriga ingredienser.

  2. Blanda väl genom att nypa löken med fingertopparna.

Pita-Chips med Tajín:

  1. Hetta upp oljan till 165-175 grader i i en medelstor kastrull med höga kanter.

  2. Använd hålslev för att sänka ner brödbitarna, fritera i omgångar tills bröden är gyllenbruna och krispiga.

  3. Låt rinna av på hushållspapper och krydda generöst med Tajín.

Servering:

  1. Hetta upp en mindre stekpanna till medelvärme och täck botten med ett tunt lager riven ost.

  2. Lägg på en tortilla när osten börjat smälta. När osten fått yta och släppt från pannan vänder du och steker tortillan i botten ett par sekunder.

  3. Toppa osttortillan med kött, isbergsallad, sumaklök, salsa och grön tahinikräm.

  4. Servera pita-chipsen vid sidan av med extra salsa och tahinikräm, gärna tillsammans med kall öl.