)
Saffransbullar med mandelmassa
24
bullar
Saftiga och doftande bullar med smaken av saffran och den härliga sötman från mandelmassan är svårslaget.
Du behöver
30 g färsk jäst
5 dl mjölk, ljummet
1 g saffran
1,5 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
1 ägg
1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över
Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g smör rumstemperatur
1 msk vaniljsocker
Sockerlag till pensling:
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Värm upp mjölken till 37 grader tillsammans med saffran.
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt ägg, salt och socker samt hälften av mjölet och arbeta in mjölet i köksassistent eller för hand. Tillsätt smöret och arbeta in den.
Tillsätt resten av mjölet lite åt gången. Kör degen ca 10-15 minuter tills den är elastisk och fin på ytan. Knåda lite länge om du gör degen för hand. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Fyllning:
Riv mandelmassan med en rivjärn, tillsätt smöret och rör ihop till en slät fyllning. Låt det stå i rumstemperatur.
Baka ut bullar:
Ta upp degen på ett mjölkbord. Dela i två. Kavla degen till 40x45 cm. Bred ut fyllningen jämnt över dagen och vik degen på mitten.
Skär 3 cm breda remsor från den korta sidan och skär sedan ett snitt i mitten av remsan (så det ser ut som en ”byxben”) Tvinna remsor och snurrar ihop till bulle med ändarna nedåt.
Lägg bullar på en plåt/stekpanna med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme, det beror på hur varmt det är i ditt kök.
Sockerlag:
Koka vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull till en sirap. Ställ åt sidan.
Värm ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med lättvispad ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i ca 10-12 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg.
Pensla bullar direkt när de kommer ur ugnen med sockerlag. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.