Saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

24

bullar

Saftiga och doftande bullar med smaken av saffran och den härliga sötman från mandelmassan är svårslaget.

Du behöver

  • 30 g färsk jäst

  • 5 dl mjölk, ljummet

  • 1 g saffran

  • 1,5 dl strösocker

  • 13-14 dl vetemjöl

  • 125 g smör, rumstempererat

  • 1 tsk salt

  • 1 ägg

  • 1 ägg till pensling

  • Pärlsocker att strö över

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa

  • 150 g smör rumstemperatur

  • 1 msk vaniljsocker

Sockerlag till pensling:

  • 1 dl socker

  • 1 dl vatten

  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Värm upp mjölken till 37 grader tillsammans med saffran.

  2. Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt ägg, salt och socker samt hälften av mjölet och arbeta in mjölet i köksassistent eller för hand. Tillsätt smöret och arbeta in den.

  3. Tillsätt resten av mjölet lite åt gången. Kör degen ca 10-15 minuter tills den är elastisk och fin på ytan. Knåda lite länge om du gör degen för hand. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Fyllning:

  1. Riv mandelmassan med en rivjärn, tillsätt smöret och rör ihop till en slät fyllning. Låt det stå i rumstemperatur.

Baka ut bullar:

  1. Ta upp degen på ett mjölkbord. Dela i två. Kavla degen till 40x45 cm. Bred ut fyllningen jämnt över dagen och vik degen på mitten.

  2. Skär 3 cm breda remsor från den korta sidan och skär sedan ett snitt i mitten av remsan (så det ser ut som en ”byxben”) Tvinna remsor och snurrar ihop till bulle med ändarna nedåt.

  3. Lägg bullar på en plåt/stekpanna med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme, det beror på hur varmt det är i ditt kök.

Sockerlag:

  1. Koka vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull till en sirap. Ställ åt sidan.

  2. Värm ugnen på 225 grader.

  3. Pensla bullarna med lättvispad ägg och strö på pärlsocker.

  4. Grädda i ca 10-12 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg.

  5. Pensla bullar direkt när de kommer ur ugnen med sockerlag. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.