)
Ris a la malta med apelsin
8
portioner
Den lena risgrynsgröten blandas med fluffig grädde och toppas med söt och lätt karamelliserad apelsin – en perfekt avslutning på julmiddagen eller vilken vintermåltid som helst.
Du behöver
3,5 dl grötris
7 dl vatten
50 smör
1 krm salt
7-8 dl mjölk ( standardmjölk)
½ dl strösocker
2 hela kanelstång
5 dl vispgrädde, vispad
2 tsk vaniljsocker
Till servering:
3 st apelsiner
2 dl vatten
1 msk socker
Gör så här
Mät upp ris, vatten, smör och salt i en stor kastrull.
Låt koka på medelhög värme under lock i ca 10-15 minuter eller tills vätska har absorberats helt.
Tillsätt kanelstången och häll i mjölk. Koka upp först, sänk sedan värmen och låt småputtra under omrörning i ca 30-35 minuter. Känner du att riset inte är klart fortsätt att koka på lågt värmen tills gröten sväller. Tillsätt eventuellt mer mjölk om gröten känns för tjock.
Låt sedan gröten svalna helt.
Skrubba apelsinerna i ljummet vatten ordentligt.
Skala apelsinerna med potatisskalare eller med kniv (försök att inte få med den den vita delen). Skär i tunna strimlor. Koka upp apelsinskalet i en kastrull i ca 2 minuter. Häll av vatten, låt svalna.
Skär bort allt det vita från apelsinerna. Skär upp fruktköttet i klyftorna.
Pressa resten av apelsinen i en kastrull och tillsätt socker. Låt koka upp till den absorbera. Tillsätt den kokta apelsinskalet och rör om. Låt sedan svalna.
Vispa upp grädden med vaniljsocker lite lätt. Vänd ner grädden i risgrynsgröten. Lägg upp på en serveringsfat. Toppa med apelsinskal och apelsinklyftor.