
Pumpabröd
8
st
Dessa ljuvligt söta små matbröd både innehåller och ser ut som pumpa! Ett roligt inslag på höstens middagar.
Du behöver
400 g pumpapuré (ca ½ halv butternutpumpa)
3 dl vatten
50 g jäst
10 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk salt
Steksnöre
8 st kanelstänger (till topping)
2 msk lönnsirap (till topping)
Gör så här
Pumpapuré:
Sätt ugnen på 220°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Halvera pumpan på längden, kärna ur och lägg halvorna på plåten med snittytan uppåt.
Baka i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 30 minuter. Låt ugnen vara på eller åtminstone stängd till pajgräddningen.
Låt pumpan svalna något och skeda sedan ur köttet, mixa till en slät puré.
Bröd:
Lös upp jäst i vatten.
Tillsätt pumpapuré, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta samman till fast deg.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i åtta lika stora delar och forma till bollar.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Lägg fyra snören/bröd så att de formar en cirkel med åtta "tårtbitar". Lägg ett bröd på krysset i mitten, ta upp alla snören till och knyt ihop löst. Gör likadant med alla bröd.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och grädda bröden ett steg nedanför mitten i ca 10 minuter eller tills bröden fått färg.
Blanda lönnsirap med 1 dl hett vatten och pensla bröden.
Lossa alla snören försiktigt och tryck ner en kanelstång i mitten av varje bröd. Låt svalna på galler.