Potatispuré med citron, muskot och olivolja

Potatispuré med citron, muskot och olivolja

6

Portioner

En klassiker på middagsbordet som de flesta utav oss känner igen- här med en frisk och kryddig twist med härlig kontrast! I detta receptet får den lena, krämiga konsistensen hos potatisen ett lyft av den uppfriskande aromen från citron, som balanserar rätten och ger den en lättare och ljusare smakkaraktär. Muskotnötens värmande, kryddiga undertoner ger ett fint djup och komplexitet, medan olivoljan binder samman alla smaker och tillför en rund och fruktig ton.

Perfekt som tillbehör till både kött, fisk och vegetariska huvudråvaror och samtidigt tacksamt nog väldigt enkel att tillreda.

Du behöver

  • 1,5 kg mjölig potatis

  • 1 citron, rivet skal

  • 1 tesked riven muskotnöt

  • 5 msk olivolja

  • 3 dl mjölk 3%

  • 50 g smör normalsaltat

  • Salt och peppar

Gör såhär

  1. Skala, dela och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är helt mjuk, ca 20-30 min.

  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av med en kökshandduk över och stängt lock.

  3. Använd potatispressen och pressa över potatisen i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull på medelhög värme tills det är varmt och smöret smält, det ska inte koka.

  4. Zesta citron och tillsätt zesten tillsammans med muskoten i den varma mjölkblandningen.

  5. Tillsätt gradvis den varma vätskan över den pressade potatisen och vispa på hög effekt tills den är slät och fluffig.

  6. Smaka av med salt och peppar.

Servering:
Servera purén på tallrik och ringa olivolja över, fungerar utmärkt som tillbehör till flertalet rätter.

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005