Pizza i stekpanna

Pizza i stekpanna

4

portioner

Den här rätten lagade jag och min familj när vi var i Palestina för några år sedan – och det blev något helt fantastiskt. Za’atar är en kryddblandning där torkad syrisk oregano kombineras med torkad, mald sumak och sesamfrön, en användbar mix som kan smaksätta nästan vad som helst.

- Tareq Taylor

Du behöver

  • 1 gul lök

  • 1 aubergine

  • 2 msk olivolja

  • 20 svarta oliver med kärna

  • 2 tsk za’atar

  • 2 tsk sumak

  • 1/2 dl pinjenötter

  • 1 tsk salt

  • 2 kvistar bladpersilja

  • 1 mozzarella (ca 125 g)

  • 1 stort runt mjukt arabiskt bröd

  • Salt och nymalen svartpeppar

Topping
  • 6–8 små tomater, halverade

  • 2 kvistar hackad mynta

  • 1 granatäpple, kärnorna

  • 1 grön chili i skivor

Gör så här

  1. Skala lök och aubergine. Hacka löken fint och skär auberginen i små tärningar. Stek i olja tills löken mjuknat.

  2. Kärna ur oliverna, dela dem ett par gånger och tillsätt dem. Krydda med za’atar och sumak, tillsätt pinjenötterna och stek tills det fått fin färg. Smaka av med salt.

  3. Hacka persiljan och tillsätt den i pannan. Fös ihop ingredienserna så att de får samma storlek som brödet.

  4. Riv mozzarellan över grönsakerna. Lägg brödet ovanpå och vänta någon minut så att osten smälter. Placera en tallrik eller ett lock ovanpå och vänd pannan upp och ner.

  5. Toppa pizzan med tomater, mynta, granatäppel­kärnor och chili. Ringla gärna lite olja över och salta och peppra till sist.