Örtstekt Lammentrecôte med rödvinssky smaksatt med lakritsrot

Örtstekt Lammentrecôte med rödvinssky smaksatt med lakritsrot

6

Portioner

Den här rätten kombinerar lammets saftiga, kraftiga smak med en finstämd rödvinssky som får en spännande twist från lakritsrot. Lakritsrot, med sina djupa, jordiga och lätt bittra toner, kompletterar lammets rika smak på ett sätt som får hela rätten att kännas både elegant och unik.

Lakritsen tillför en subtil men oväntad dimension som förhöjer både köttet och såsen, samtidigt som den ger en elegant kontrast till de örtiga tonerna från rostningen av lammet. Lakritsrot har nämligen en särskild förmåga att förstärka och fördjupa smaker.

Perfekt när man vill överraska på middagsbjudningen med något som är klassiskt men ändå nyskapande!

Du behöver

Till lammet:

  • 1,2 kg lammentrecôte (6 x 200g)

  • 2 msk olivolja

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 msk färsk rosmarin, hackad

  • 2 msk färsk timjan, hackad

  • 50g normalsaltat smör

  • Salt och peppar

Till rödvinssky:

  • 500 ml rödvin (gärna en kraftig variant, exempelvis en Cabernet Sauvignon eller Syrah)

  • 15g lakritsrötter (hela,torkade)

  • 2 schalottenlökar, finhackade

  • 1 morot, skuren i små bitar

  • 1 selleristjälk, skuren i bitar

  • 2 lagerblad

  • 1 msk olivolja

  • 5 dl kalvfond (1 dl koncentrerad kalvfond + 4 dl vatten)

  • Salt och peppar efter smak

Gör såhär

För lammet:

  1. Förvärm en stekpanna på medelvärme

  2. Blanda olivolja, vitlök, rosmarin, timjan, salt och peppar i en skål. Smörj in lammentrecôten ordentligt med blandningen.

  3. Hetta upp en stekpanna på hög värme och bryn smöret i pannan. Lägg i lammentrecôten med marinaden och bryn sedan lammet runt om i olivoljan så att det får en fin yta (ca 3-4 minuter per sida). Ös köttbitarna med det brynta smöret och stek på medelvärme.

  4. När innetemperaturen är 48 grader, ta bort stekpannan från värme och lägg ett lock på och låt lammet vila i 8-10 min tills innetemperaturen är 55-58 grader.

För rödvinssky:

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull på medelhög värme. Fräs schalottenlök, morot och selleri tills de blir mjuka och börjar få lite färg, cirka 5-7 minuter.

  2. Tillsätt rödvinet, lakritsrötterna och lagerbladen och låt det koka upp. Sänk värmen och låt koka ner till hälften.

  3. Tillsätt kalvfonden och koka ytterligare i 10-15 minuter tills såsen tjocknar något.

  4. Sila såsen genom en finmaskig sil ner i en bunke för att få bort bitarna av samtliga ingredienser.

  5. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med salt och peppar.

Servering: Skär lammentrecôten i skivor och lägg upp på tallrikar. Häll den silade rödvinsskyn över köttet och servera med till exempel ugnsrostade rotfrukter eller en krämig potatispuré.

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005