
Morotskaka
12
bitar
Här är receptet på en riktigt saftig morotskaka med massor av krämig frosting, ett bra fika att bjuda på året om. Morotskaka kan frysas in och klarar sig många dagar i kylen. Rivtillsatsen är toppen när du vill riva andra grönsaker till höstens middagar, mycket går att frysas in och gör det gärna i portionsförpackningar efter recept så är det lätt att ta fram och laga till.
Du behöver
Kaka:
4 st ägg
4 dl socker
4½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk kanel
1½ tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
2½ dl rapsolja
350 g rivna morötter
Smör till formen
Frosting:
150 g smör
600 g färskost
5 dl florsocker
1 msk lime
1 tsk vaniljpulver
Gör så här
Kaka
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform, 23 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj insidan av kanterna med smör.
Riv morötterna, grovt eller fint.
Vispa samman ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt tillsammans med olja. Vispa slätt.
Tillsätt morötter och vispa samman.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Låt kakan svalna ett par minuter. Öppna sen formen och vänd upp kakan på ett galler, lås formen igen och låt svalna helt.
Frosting
Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
Vispa smöret fluffigt och vitt.
Tillsätt florsocker, vanilj och lime. Vispa slätt.
Tillsätt färskost och vispa snabbt ihop till en fast kräm och häll upp den i en spritspåse.
Dela kakan i tre delar lika stora delar och lägg den första delen på ett fat.
Spritsa eller bred på en fjärdedel av frostingen. Lägg på nästa del och bred på ett lager frosting. Toppa med den sista botten och bred resten av frostingen runt och på kakan.
Om du vill spritsa något fint ovanpå så kan du minska mängden frosting i tårtan och använda det som dekoration.
Ställ i kylen för att sätta sig något, gärna över natten.