)
Morotsbröd med kanel
1
Bröd
Saftigt och luftigt bröd med kanelkokta morötter.
Du behöver
Kanelkokta morötter:
150 g morot, ca 2 st
1 st kanelstång (kan uteslutas)
Bröd:
25 g jäst
3 dl vatten
½ msk olivolja
1 msk sirap, ljus
ca 7 vetemjöl
1 tsk salt
Pensling:
1 msk vatten, hett
½ msk sirap
Gör så här
Skala morötterna och dela i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med kanelstången.
Häll i vatten så att det täcker morötterna och koka upp. Låt sjuda under lock tills morötterna är mjuka.
Montera kMix med K-blandare och stänklock.
Ta ur kanelstången och sila av morötterna. Lägg dem i bunken.
Tillsätt vatten, olja och sirap, kör tills morötterna momsats och allt är blandat.
Smula ner jästen och hälften av mjölet, blanda väl.
Byt till degkrok och tillsätt resten av mjölet och salt. Arbeta degen på hög hastighet i 10 minuter eller tills degen släpper från bunkens kanter
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter..
Klä en brödform, 1½ liter, med bakplåtspapper.
Häll ner degen i formen . Använd en blöt slickepott och jämna till ytan.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 185 grader och ställ in ett galler i nedre delen av ugnen.
Grädda brödet i ca 30 minuter eller tills det fått färg och låter ihåligt när du knackar på ytan.
Blanda hett vatten och sirap.
Ta ut brödet, pensla med sirapsvatten och låt svalna en halvtimme innan du skär upp det.
Servera med vispat kardemummasmör.
Vispat kardemummasmör med lönnsirap
Du behöver
250 g smör
½ dl lönnsirap
½-1 tsk kardemumma, färskmalen
1 tsk salt
Gör så här
Montera kMix med visp och stänklock.
Smält 50 g av smöret och häll det i bunken.
Tillsätt sirap, kardemumma och salt, blanda.
Skär resten av smöret i mindre bitar. Tillsätt ner lite åt gången och vispa fluffigt.
Smaka av och tillsätt mer salt eller kardemumma om det behövs.
Lägg smöret i en skål, strö över lite kardemumma och servera rumstempererat
)
)