
Maffig chokladtårta
14
bitar
Du behöver
Kaka
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
5 dl mjöl
2½ dl strösocker
1½ dl kakao
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
Smör till formen
Fyllning
400 g choklad, ljus
3½ dl grädde
15 g smör
Frosting
75 g smör
200 g färskost
ca 3-4 dl florsocker
1 tsk lime
2 msk kakao (kan uteslutas)
1 tsk vaniljpulver
Instruktioner
Kaka
Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör.
Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
Lossa försiktigt kanterna och vänd upp kakan direkt på ett galler, stäng igen och låt svalna helt under formen.
Fyllning
Finhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smör.
Hetta upp grädden och häll i buken, rör om tills all choklad smält och du har en jämn kräm. Låt stå och tjockna något.
Frosting
Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Vispa det fluffigt och vitt.
Tillsätt florsocker, kakao, vanilj och lime. Vispa krämigt.
Tillsätt färskost och vispa till en fast kräm. Vispa så lite som möjligt tills du har önskad textur.
Häll i en spritspåse
Montering
Jämna eventuellt till toppen på tårtan. Dela kakan i tre likadana bottnar, lägg den första på en tårtsnurra.
Spritsa en ring av fyllning längs med kanten av botten och fyll upp mitten. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på den sista botten och täck in hela tårtan med den fyllning som är kvar. Jämna till och se till att eventuella smulor kapslats in. Ställ i kylen en kvart.
Spritsa lager av frosting utanpå tårtan och spackla ett jämnt lager runt och ovanpå.
Dekorera med spritsad frosting med olika tyllar. Servera tårtan rumstempererad och gärna med syrliga bär.


