Lammtagine med couscous

Lammtagine med couscous

Du behöver

Tagine
  • Ca 3 st små lammlägg alt 1,5kg lammkött (grytbitar eller lammstek)

  • 2 lökar, finhackade

  • 3 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 tomater, hackade

  • 2,5 dl kikärtor, blötlagda över natten

  • 1 inlagd citron, finhackad

  • 1/2 dl hackad färsk koriander

  • 1/2 dl hackad färsk persilja

  • 1 tsk malen spiskummin

  • 1 tsk malen kanel

  • 1 tsk malen koriander

  • 1/2 tsk cayennepeppar (valfritt)

  • 1 g Saffran

  • 1 zucchini, skuren i stavar

  • 4 dl Gröna oliver

Couscous
  • 4 dl couscous

  • 2,5 dl kallt vatten

  • En nypa salt

  • 4 msk smör (uppdelat)

Gör så här

Tagine
  1. Blanda kryddorna i en mortel tillsammans med vitlök och inlagda citroner. Rubba lammet med kryddblandningen.

  2. Hetta upp olivolja i en tagine eller kastrull. Stek lammköttet tills det är brunt på alla sidor.

  3. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är mjuk och genomskinlig.

  4. Lägg till tomater, kikärtor. Rör om väl.

  5. Tillsätt vatten, täck och låt sjuda på låg värme i ca 1,5-2 timmar eller tills köttet är mört. När köttet är nästan mört, lägg till zucchinistavar och gröna oliver. Låt sjuda tills zucchinin är mjuk, vilket tar ca 10-15 minuter.

  6. Strö över färsk koriander och persilja innan servering.

Couscous
  1. Lägg couscous på ett fat och täck den med kallt vatten. Rör om försiktigt och låt stå i 5-7 minuter. Efter 5-7 minuter, ånga couscousen i couscousièren i ca 20-30 minuter eller tills den är mjuk och fluffig.

  2. Efter första ångningen, ta ut couscousen och lägg den tillbaka i skålen. Blötlägg den med kallt vatten igen och vänta i 5-7 minuter.

  3. Upprepa processen genom att ånga couscousen i couscousièren för en andra gång i ca 20-30 minuter eller tills den är mjuk och fluffig.

  4. Efter den andra ångningen, smörj couscousen med 2 matskedar smör och fördela jämnt.