Krämig Hummus

Krämig Hummus

4

portioner

Hummus är en av de rätter som definierar det palestinska köket. Den krämiga röran kan både serveras som ett tillbehör och som en egen måltid i sig tillsammans med bröd och grönsaker. Om du inte har kokat egna kikärtor utan vill köpa färdigkokta, ta då fyra burkar. Här blir det en rejäl sats hummus.

- Tareq Taylor

Du behöver

  • 380 g kikärter, färdigkokta

  • 1 dl kikärtsspad

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1,5 gröna chilifrukter, spansk peppar

  • 0,5 dl bladpersilja, färsk och finhackad

  • 1,5 citroner, färskpressad saft

  • 1 dl ljus tahini

  • 0,5 tsk salt

Till servering
  • Några hela kikärtor (från mängden ovan)

  • Paprikapulver

  • Bladpersilja, färsk och finhackad

  • Olivolja

Gör så här

  1. Häll av nästan allt kikärtsspad från kikärtorna, men spara 1 dl att späda med. Ta undan några hela kikärtor till garnering. Lägg resten av kikärtorna i en mixer tillsammans med det sparade spadet och mixa till en slät kräm.

  2. Skala och pressa vitlöksklyftan. Tillsätt vitlök, chili, persilja, citronsaft, tahini och salt direkt i kikärtsblandningen och mixa allt ordentligt tills du får en jämn och krämig hummus. Smaka av med mer salt eller citronsaft om det behövs.

  3. Lägg upp hummusen på en tallrik. Garnera med de hela kikärtorna och ringla över olja. Toppa med hackad persilja och lite paprikapulver