Karlsbaderbutterkaka

Karlsbaderbutterkaka

10

bitar

Bjud på en lyxigt smörig Karlsbaderbutterkaka med saffran och vaniljfyllning till adventsfikat!

Du behöver

Deg

  • 1-1½ g saffran

  • 1 msk socker

  • 1 msk citronsaft 

  • 250 g smör

  • 50 g jäst

  • 2½ dl mjölk

  • 1½ dl sirap, ljus

  • 3 st ägg

  • 15 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150 g smör

  • 1 dl socker

  • 1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker

Topping

  • 25 g smör

  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Ta fram smör och ägg, både till deg och fyllning, så att de blir rumstempererade.

  2. Mortla saffran och socker, häll i citronsaft och låt stå och dra.

  3. Klä två springformar, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs kanternas insida.

Deg

  1. Lös upp jästen i kall mjölk.

  2. Tillsätt saffran, sirap, ägg, mjöl och bakpulver. Arbeta samman.

  3. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca tio minuter med maskin eller femton för hand.

  4. Täck över och låt vila i en halvtimme.

Fyllning

  1. Vispa samman smör och vanilj till en bredbar kräm.

Utbakning

  1. Halvera degen. Kavla ut en del till en platta, ca 20 x 40 cm. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop. Skär 9 bitar, 4-5 cm breda, och lägg i formen med snittytan uppåt. Gör samma sak med den andra halvan.

  2. Låt jäsa övertäckt i till dubbel storlek, tiden skiljer beroende på rummets temperatur men räkna med tre timmar.

  3. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler längst ner i ugnen.

  4. Grädda i ca 25-35 minuter eller tills bullarna och känns fasta när du känner på dem. Låt svalna i formen.

  5. Pensla med smält smör och strö över och klappa in socker runt hela kakan.