Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

25

stycken

En av Finlands mest kända rätter är karelska piroger, med en rågdeg fylld med risgrynsgröt eller potatis och serverade med äggsmör – en rätt med djupa rötter i den östra matkulturen.

Du behöver

Fyllning

  • 2,5 dl vatten

  • 2,5 dl ris till risgrynsgröt

  • 12 dl helmjölk

  • 1 matsked salt

Äggsmör

  • 5 ekologiska ägg

  • 150 g smör

  • Persilja

Deg

  • 1,5 dl vatten

  • 1 matsked salt

  • 3 dl rågmjöl

  • 1 dl vetemjöl

Mjölk & smörbad

  • 100 g smör

  • 3 dl helmjölk

Gör så här

Fyllning

  1. Häll upp vatten i en vattenkokare. När vattnet kokar, lägg i allt ris.

  2. Koka tills vattnet har absorberats.

  3. Tillsätt mjölken i små portioner. Rör om hela tiden för att förhindra att gröten bränns vid.

  4. När all mjölk har tillsatts och gröten kokar, sänk värmen och låt den sjuda under lock i 40 minuter, rör om då och då. Du kan också använda en dubbelkokare för att sjuda eller placera ett galler mellan spisen och grytan för att förhindra att den bränns vid.

  5. Tillsätt salt. Du kan göra gröten något saltare för pajerna än du normalt skulle göra.

  6. Låt gröten svalna. Du kan tillreda gröten redan dagen innan. I Finland är det vanligt att man använder gröt som blivit över från föregående dag.

Äggsmör

  1. Koka äggen i 8 minuter.

  2. Kyl äggen i kallt vatten.

  3. Skala äggen och skär dem med en kniv eller gaffel.

  4. Blanda med rumstempererat smör.

  5. Krydda med en liten mängd salt.

  6. Avsluta med hackad persilja.

Piroger

  1. Blanda kallt vatten, salt och mjöl med en träsked. Knåda degen tills den är smidig och fast.

  2. Strö en blandning av råg- och vetemjöl på bordet och lägg degen ovanpå. Rulla degen till en stock, skär den i 25 bitar och platta till bitarna med handflatan.

  3. Rulla varje rundel med en tunn kavel och forma dem till tunna ovala skorpor. Stapla skorporna ovanpå varandra och strö rågmjöl mellan dem. Täck över staplarna med en plastpåse. Fyll skorporna så snart som möjligt för att förhindra att de klibbar ihop.

  4. Placera skorporna på bakbordet, bred ut en sked fyllning i mitten (ca 1 cm tjock) och lämna ca 1 cm tomt utrymme runt kanterna.

  5. Vik de motsatta kanterna över fyllningen och pressa ihop kanterna med fingrarna.

  6. Lägg över pajerna på en bakplåtspappersklädd plåt.

  7. Baka pajerna i 275-300°C i ca 15 minuter.

  8. Doppa de karelska pajerna i en varm mjölk-smörblandning. Servera med äggsmör.