
Kantarellsoppa
6
portioner
Denna soppa är en härlig blandning av gula kantareller, trattkantareller, rödgul trumpetsvamp, vitt vin, palsternacka och grädde. Den serveras med ett krispigt vitlöksbröd.
Du behöver
300 g gula kantareller, trattkantareller och rödgul trumpetsvamp (förvälld svamp)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk smör
0,75 palsternacka ( ca 100 gr)
1 dl vitt vin
5 msk sherry
8 dl grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
4 dl grädde
Vitlöksbröd
1 baguette, delad på längden
1 litet knippe persilja, finahackd
2 vitlöksklyftor, finhackade
50 gr smör
1 tsk havssalt
6 msk olivolja
Till servering: Några kantareller, olivolja, krondill och hackad gräslök.
Gör så här
Värm en kastrull, låt svampen koka torr. Addera olja och låt svampen stekas lite lätt gyllene, salta, addera en klick smör. Addera löken och vitlöken och låt den stekas mjuk. Riv en palsternacka och addera det till svampen.
Häll i vinet och sherryn, låt det koka in i svampen.
Häll på varm buljong och grädde och låt soppan koka ca 10 min.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
Vitlöksbröd
Blanda ihop smöret, persiljan, hackade vitlöken och saltet och bred de på brödet. Toppa med olivolja. Grädda i en 225 grader varm ugn i ca 7 min eller tills brödet fått fin färg.
Servera med några kantareller, olivolja, krondill och hackad gräslök.