)
Julköttbullar
Riktigt goda och saftiga köttbullar är ett måste på julbordet, och dessa köttbullar har jag kryddat med lite julkrydda för den lilla extra smaken.
Du behöver
1 kg nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 ägg
1,5 msk senap
1 stor gul lök
1 nypa salt
2 msk kalvfond
1 nypa salt
2 krm nymald svartpeppar
1 krm vitpeppar
½ tsk kryddnejlika
Olja & smör till stekning
Gör så här
Blanda mjölk, vispgrädde, ströbröd, senap och ägg. Låt svälla i 5-10 minuter.
Skala och finhacka löken. Färs i oljan utan att den får färg, den ska bara bli mjuk.
Blanda ner köttfärs i ströbröd-blandningen. Tillsätt salt, peppar, nejlika, kalvfond och lök. Blanda ihop allt.
Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar till önskad stora.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek köttbullar på medelvärme, gärna några i taget. Skaka pannan då och då. Sänk sedan värmen när köttbullarna har fått färg och vänd dem ofta så de blir genomstekta.
Om köttbullar frysas in då behöver du inte steka dem helt genomstekta utan stek dem i ugnen de sista minuterna är 190 grader i ca 15-20 minuter).