)
Hjortron med varm mandelkaka och apertif
12
portioner
I denna dessert får de gyllene bären från norr briljera i en härlig kontrast mellan kyla och värme med kryddor som ger hjortronen en extra skjuts!
Mandelkaka:
3 stora ägg
1,75 dl strösocker
1 1/2 tsk kardemumma
3 dl mandelmjöl (3 dl motsvarar ca 150 g)
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och kardemumma fluffigt. Tillsätt därefter mandelmjölet och vispa tills en jämn smet. Tag en insmord muffinsform och fyll 2/3 av varje form med smet. Baka av i mitten av ugnen i 25-30 min. Låt svalna något men kom ihåg att kakan skall serveras varm!
Hjortron:
500 gr frysta hjortron
3 dl strösocker
Lägg de frysta hjortronen i en bunke, strö över sockret och rör om. Låt tina i rumstemperatur, rör om tills sockret smält ner helt. Förvara i kyl innan servering.
Vitt chokladskum:
300 gr vit choklad (hackad eller pellets)
250 gr vispgrädde
250 gr naturell yoghurt 3%
Finhacka och lägg den vita chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll sedan över den vita chokladen. Mixa allting slätt med hjälp av en stavmixer. Tillsätt sedan yoghurten och mixa ner denna på samma vis. Häll över blandningen till en gräddsifon. Ladda med två patroner och skaka om. Kyl.
För att avsluta middagen på topp och med ett festligt dryckesalternativ tycker vi att en drink gör sig bäst till desserten. Här har vi utgått ifrån Hvonn Aperitif som bas då den blir ett väldigt bra alternativ till sprit/likörer. För att balansera de bittra tonerna från aperitifen kokar vi ett sockerlag på nypon och hjortron och tillsätter lite äppelsyra för fräschör.
Hjortron | Aperitif
För två drinkar
10cl Aperitif
8cl Hjortron & Nyponsockerlag*
3cl Äppelsyra (eller dylik syrlig ingrediens, t.ex. äppelverjus eller citrusjuice)
Blanda alla ingredienser i en shaker. Fyll på rikligt med is och skaka till shakern känns rejält kall och allting blandats väl, ca 5-8 sekunder. Sila upp i ett kylt glas med en stor iskub eller en coupette. Garnera med en blomma eller myltade hjortron och servera.
*Hjortron & Nyponsockerlag (ca 1L)
50g Nyponskal
200g Hjortron
600g Socker
1L Vatten
I men kastrull, börja med att koka nyponskal och hjortron i 1L vatten till det reducerats ned till ca 0,6L och det smakar rikligt av skalen och bären. Sänk värmen till låg och rör om till sockret löst upp sig. Sila av, buteljera och kyl ned. Går utmärk att sila genom en finmaskig sil men vill man ha ett extra klart resultat kan man med fördel använda ett kaffefilter eller silduk.