)
Havrekakor
20
st
Dessa ljuvliga havrekakor med bitar av choklad är perfekta att packa med på utflykten eller picknicken.
Du behöver
225 g smör
2 st ägg
2½ dl farinsocker, ej strö
1 dl strösocker
1 msk sirap, ljus
7½ dl havregryn
3½ dl mjöl
2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g choklad
Gör så här
Ta fram smör och ägg så att de blir rumstempererade.
Vispa smör fluffigt. Tillsätt socker och vispa samman.
Tillsätt ägg och sirap, vispa slätt.
Blanda havregryn, mjöl, vanilj, bakpulver och salt.
Tillsätt, vispa samman.
Vänd ner grovhackad choklad eller chokladknappar.
Jämna till och ställ i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Ta upp ca 2 msk deg och rulla till bollar. Jag använder en stor kakskopa för att få jämna kakor.
Lägg glest på bakplåtpappersklädda plåtar, 6 st/plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kanterna fått färg.
Ta ut och använd ett stort glas för att platta till kakorna, vänd sen glaset upp och ner och forma varje kaka helt rund.
Använd pappret för at dra ner kakorna på bordet för att svalna i 10 minuter. Lyft sen försiktigt upp dem på ett galler för att svalna helt.