)
Hallonpaj
8
Bitar
En ljuvlig kombination av frasig botten, syrliga hallon och en len mascarponekräm – den här hallonpajen är lika vacker som god. Perfekt att servera som somrig dessert eller till en kopp kaffe närhelst du vill lyxa till det lite.
Du behöver
Botten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Fyllning:
500 g hallon, frysta
1½ dl socker
3½ msk majsstärkelse
Topping:
250 g Mascarpone
½ dl florsocker
1 msk lönnsirap
ev färska hallon och florsocker
Gör såhär
Botten:
Ta fram en ugnsform, 22 cm.
Dela smör i mindre bitar och mixa tillsammans med mjöl till ett smul. Tillsätt vatten och krama ihop till en deg.
Kavla degen till en rundel, några cm större än formen, och lägg i formen. Pressa försiktig ner så att kanter och botten är jämnt täckta av deg. Ställ i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler ett steg nedanför mitten av ugnen.
Fyllning:
Blanda socker och majsstärkelse i en bunke och häll i hallon. Rör om tills alla bär är täckta.
Ta fram pajformen och häll i fyllningen.
Ställ pajen i ugnen och grädda i ca 50 minuter eller tills kanterna fått färg och fyllningen bubblar. Lägg över ett bakplåtspapper om den börjar bli för mörk.
Låt svalna helt i formen.
Topping:
Vispa samman Mascarpone, lönnsirap och florsocker.
Bred ovanpå pajen, strö över hallon och servera.