
Fårikål
Fårikål är en av Norges mest kända och älskade rätter och kallas ofta för landets nationalrätt. Den enkla men välsmakande lamm- och kålgrytan har varit en del av den norska matkulturen i generationer och är särskilt populär under höstmånaderna när årets fårkött går till försäljning. Rätten representerar det traditionella norska kökets fokus på lokala råvaror och rena smaker, och avnjuts bäst i gott sällskap en kylig höstdag. Fårskötseln har en månghundraårig tradition i Norge, och djuren är perfekt anpassade till våra förhållanden. De tål det hårda klimatet här i norr och hittar mat som de gillar vid kusten, i inlandet och i bergen.
Du behöver
1,5 kg lamm
1,5 kg vitkål
1 st äpplen
3 tsk svartpeppar, hel
2 tsk salt
2 matskedar vetemjöl
4 dl vatten
500 g potatis
Gör så här
Ta bort de yttersta bladen på kålen och dela den i båtar. Låt stjälken sitta kvar så att kålen inte faller sönder.
Skär äpplena i båtar eller tärningar. Du kan också skala äpplena.
Lägg kött, äpplen och kål i lager i en gryta och strö över salt, peppar och vetemjöl mellan varje lager.
Häll i vatten och täck med lock. Koka upp och sänk värmen till medelvärme, låt köttet stå i 3 timmar tills det är helt mört.
Skala potatisarna och koka dem mjuka i en kastrull väl täckt med vatten.
Servera fårkålen med finhackad persilja på toppen.