Enrisrökt Älgstek

Enrisrökt Älgstek

3 dagar

6

portioner

med dragonsmör

Du behöver

Älg

  • 1 kg Älgbogstek (passar även att använda ex fransyska eller rostbiff)

  • Saltspruta - Du behöver en saltspruta till detta receptet så att köttet saltas jämnt och snabbare. En vanlig spruta med lite längre spets fungerar kanon.

7,5 % Saltlag

  • 0,75 dl salt

  • 9,25 dl vatten

  • 1 msk socker

Dragonsmör 

  • 75 g smör

  • 2 msk flingsalt

  • 1 knippe färsk dragon

  • 1 knippe färsk persilja

  • 1 knippe färsk oregano

Gör så här

Dag 1

  1. Koka saltlagen och tina upp köttet.

  2. Saltlag: Koka upp vatten och tillsätt salt och socker, rör tills saltet och sockret löses upp. Låt kallna.

  3. Fyll sprutan med saltlagen och spruta med ca 1 cm avstånd jämnt i hela köttbiten. Du ska spruta in ca 1 dl saltlag i en 1 kg älgstek. Lägg steken i en skål med saltlag, köttet ska vara täckt med saltlag. Låt stå i kylen i 2 dygn.

Dag 3

  1. Ta upp steken ur saltlagen och torka så att ytan blir torr.

  2. Lägg steken i en ugnsform eller på ett galler och låt stå i ugnen på ca 80 grader tills den fått en fin gyllene torr yta.

  3. Lägg lite enris åt gången på glöden så att steken röks, desto med enris du lägger på desto mer smak får du. Detta avgör hur mycket röksmak du vill ha.

  4. Steken är klar vid 58-60 grader, då är den rosa inuti.

  5. Skiva upp steken i skivor.

Dragonsmör 

  1. Rumstemperera smöret så att de är lättare att röra ihop med kryddorna. Hacka örterna fint och addera dem och saltet i smöret. Rör ihop krämigt.