)
Burek med köttfärs
4
portioner
Gyllene krispig burek med massa goda tillbehör. Rullarna går även att göra med spenat-, ost eller svampfyllning och kan penslas med antingen olja eller smör. Själv föredrar jag smör.
Du behöver
1 förp filodeg, kyld på rulle (à ca 500 g)
Fyllning
1 gul lök, stor
500 g nötfärs
2 msk solrosolja
1 tsk svartpeppar, nymalen
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1 msk sumak
1 tsk salt
Till pensling
50 g smält smör
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader (varmluft).
Skala och finhacka löken. Stek lök och köttfärs i lite olja i en panna i 3–4 minuter tills färsen fått fin färg. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och salt. Rör om och låt fyllningen svalna.
Förbered en lång arbetsyta. Lägg ut filodegsark omlott på längden – ca 4–5 ark i bredd, så att de överlappar varandra några centimeter. Pensla mellan skarvarna med smält smör eller olja så att de fäster ihop.
Lägg sedan ytterligare 2-4 lager med filodegsark ovanpå det första lagret, på samma sätt, så att du får en stadig botten.
Fördela färsfyllningen i en lång sträng längs ena långsidan av deglagret, med lite marginal till kanten.
Vik in kortsidorna lite lätt och rulla sedan hela degen till en stor rulle, från långsidan med fyllningen. Pensla rullen med smör eller olja.
Flytta försiktigt över rullen till en plåt med bakplåtspapper (använd två stekspadar eller hjälp med papperet).
Grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter, tills bureken är gyllene och krispig.