
Blåbärspaj
8
bitar
Pajen är beräknad till en 24 cm form, för en större form lägg till 50% extra fyllning
Du behöver
Pajdeg
200 g smör
5½ dl vetemjöl
1 msk socker
3-5 msk vatten
Smör till formen
Fyllning
1 l blåbär, färska
1 dl socker
1 msk citronsaft
½ dl mjöl
1½ msk majsstärkelse
Topping
1 st ägg
1 krm salt
1 msk rårörsocker
Gör så här
Pajdeg
Dela kallt smör i små bitar, tillsätt mjöl och socker och mixa till ett smul.
Tillsätt vatten, lite i taget, och krama ihop till en fast deg.
Halvera degen och kavla mellan två bakplåtspapper. Lägg pajformen ovanpå, lägg till ca 4 cm, för att täcka kanterna, och skär ut en rundel. Rulla ihop tillsammans med pappret. Gör samma sak med den andra deghalvan.
Lägg rullarna i kylen en halvtimme medan du gör fyllning.
Bärfyllning
Lägg blåbär i en bunke och blanda med citronsaft.
Blanda socker, mjöl och majsstärkelse och blanda med bären. Rör om tills alla bär är täckta.
Utbakning
Sätt ugnen på 225 grader och sätt ett galler i mitten av ugnen.
Smörj formen med smör.
Ta fram degrullarna och lägg den ena i pajformen. Jämna till och tryck försiktigt fast degen längs kanterna.
Lägg bären i formen och jämna till.
Forma den andra till önskat lock och lägg ovanpå pajen, kläm ihop med botten. Skär bort ev överflödig deg.
Vispa samman ägg och salt, pensla pajen och strö över socker.
Grädda pajen i mitten i 15 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och flytta ner ett steg.
Grädda i ytterligare 25.35 minuter eller tills all fyllning bubblar.
Låt svalna helt.
Servera gärna med vaniljkräm eller glass.