Blåbärspaj

Blåbärspaj

8

bitar

Pajen är beräknad till en 24 cm form, för en större form lägg till 50% extra fyllning

Du behöver

Pajdeg

  • 200 g smör

  • 5½ dl vetemjöl

  • 1 msk socker

  • 3-5 msk vatten

  • Smör till formen

Fyllning

  • 1 l blåbär, färska

  • 1 dl socker

  • 1 msk citronsaft

  • ½ dl mjöl

  • 1½ msk majsstärkelse

Topping

  • 1 st ägg

  • 1 krm salt

  • 1 msk rårörsocker

Gör så här

Pajdeg

  1. Dela kallt smör i små bitar, tillsätt mjöl och socker och mixa till ett smul.

  2. Tillsätt vatten, lite i taget, och krama ihop till en fast deg.

  3. Halvera degen och kavla mellan två bakplåtspapper. Lägg pajformen ovanpå, lägg till ca 4 cm, för att täcka kanterna, och skär ut en rundel. Rulla ihop tillsammans med pappret. Gör samma sak med den andra deghalvan.

  4. Lägg rullarna i kylen en halvtimme medan du gör fyllning.

Bärfyllning

  1. Lägg blåbär i en bunke och blanda med citronsaft.

  2. Blanda socker, mjöl och majsstärkelse och blanda med bären. Rör om tills alla bär är täckta.

Utbakning

  1. Sätt ugnen på 225 grader och sätt ett galler i mitten av ugnen.

  2. Smörj formen med smör.

  3. Ta fram degrullarna och lägg den ena i pajformen. Jämna till och tryck försiktigt fast degen längs kanterna.

  4. Lägg bären i formen och jämna till.

  5. Forma den andra till önskat lock och lägg ovanpå pajen, kläm ihop med botten. Skär bort ev överflödig deg.

  6. Vispa samman ägg och salt, pensla pajen och strö över socker.

  7. Grädda pajen i mitten i 15 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och flytta ner ett steg.

  8. Grädda i ytterligare 25.35 minuter eller tills all fyllning bubblar.

  9. Låt svalna helt.

  10. Servera gärna med vaniljkräm eller glass.