Afrikanska samosas

Afrikanska samosas

Du behöver

Fyllning
  • 250 g kött (lamm, nötkött, eller kyckling), fint hackat eller malt

  • 1 lök, finhackad

  • 1 tsk färsk ingefära, riven

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 tsk malen spiskummin

  • 1 tsk malen koriander

  • 1/2 tsk gurkmeja

  • 1/2 tsk cayennepeppar (valfritt, beroende på önskad hetta)

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • 2 msk olivolja

  • 1/2 dl frysta gröna ärtor

  • Färsk koriander eller persilja, finhackad

Deg
  • 4 dl vetemjöl

  • 1/2 tsk salt

  • 2 msk olja

  • Cirka 2 dl vatten

Yoghurtsås
  • 1 dl grekisk yoghurt

  • 1/2 kopp färsk koriander, finhackad

  • 1 vitlöksklyfta, pressad

  • Saft från 1 lime

  • Salt och svartpeppar efter smak

Till pensling och fritering
  • Frityrolja

Gör så här

Förbered fyllningen
  • Stek lök, ingefära och vitlök i olja tills löken är mjuk.

  • Tillsätt kryddorna (spiskummin, koriander, gurkmeja, cayennepeppar), salt och peppar, tillsätt sedan köttet och stek tills det är genomstekt. Blanda väl.

  • Rör i de frysta ärtorna och färsk koriander eller persilja.

  • Låt fyllningen svalna.

För ett vegetariskt alternativ använd kokt potatis som du mosar.

Gör deg
  • Blanda vetemjöl och salt i en skål.

  • Tillsätt olja och gradvis vatten tills du får en mjuk deg.

  • Dela degen i små bollar och rulla ut varje boll till en tunn rundel eller använd KitchenAid´s pastavals för att få degen perfekta till dina samosas.

Fyll Samosas
  • Lägg en sked fyllning i mitten av varje degcirkel.

  • Doppa fingret i lite vatten och vik över degen för att bilda en triangel och tryck kanterna för att försegla samosan.

Tillagningsalternativ 1: Fritera i olja
  • Hetta upp oljan i en djup stekpanna eller gryta. Sikta på 180 grader.

  • Droppa ner några samosas i taget i den heta oljan och fritera gyllene runt om, det tar ca 5-8 minuter.

  • Lyft upp samosan med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller en kökshandduk.

Tillagningsalternativ 2: Airfryer
  • Pensla varje samosa med lite vegetabilisk olja.

  • Placera samosorna i airfryern och fritera vid 180 grader Celsius i cirka 12-15 minuter eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.

Yoghurtsås
  • Mixa grekisk yoghurt, saften från en lime, färsk koriander och vitlök.

  • Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.

  • Låt såsen stå i kylskåp i minst 30 minuter före servering för att låta smakerna sätta sig.

  • Denna koriander-yoghurtsås kommer att ge en sval och krämig kontrast till de kryddiga afrikanska samosorna.