Älgköttbullar i gräddig kantarellsås

Älgköttbullar i gräddig kantarellsås

6

portioner

med potatismos med västerbottenost & brynt smör

Du behöver

Köttbullar

  • 600 g älgfärs 

  • 7 krm salt

  • 3/4 dl fiberhavregryn

  • 4 tsk potatismjöl

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 krm mald kryddpeppar

  • 3 krm nymald svart- och vitpeppar

  • 3 tsk timjan

  • 2 tsk dijonsenap

  • 1 msk sirap

  • 4 msk gul lök, finhackad

  • Smör

  • Olja

Kantarellsås

  • 100 g förvällda kantareller (gula och trattkantareller)

  • 5 dl grädde

  • 1 dl hemkokt fond

  • 2 tsk mörk soja

  • 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft

  • Salt och svartpeppar

Potatismos 

  • 1 kg mjölig potatis

  • 50 g västerbottenost

  • 50 g smör

  • 3 dl mjölk 3%

  • Salt och svartpeppar 

Dillpicklad gurka

  • 1-2-2 lag

  • 0,5 dl ättika 12%

  • 1 dl socker

  • 1 dl vatten

  • 10 vitpepparkorn

  • 1 lagerblad

  • 1 tsk gula senapsfrön

  • 1 mindre knippe Dillkvistar

  • 1 gurka

Rårörda lingon

  • 3 dl lingon

  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

Köttbullar

  1. Värm en stekpanna med en klick smör i, stek lök på medellåg värme tills den blir mjuk, gyllene och karamelliserad i pannan.

  2. Blanda grädde, havregryn, potatismjöl, senap, sirap, stekt lök och kryddor i en skål. Låt stå och svälla i 5 minuter. Tillsätt älgfärs och blanda väl.

  3. Värm en stekhäll med smör och olja. Forma köttbullarna med händerna. Stek på medelvärme och vänd köttbullarna så att de får fin stekyta runt om.

Kantarellsås

  1. Styr köttbullarna åt sidan och tillsätt kantarellerna på stekhällen. Stek så att de får lite gyllene färg.

  2. Tillsätt grädde, soja, saft, fond och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra någon minut. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen.

Potatismos 

  1. Koka potatis mjuk i saltat vatten. Bryn smör i en kastrull. Riv Västerbottenosten fint. Använd en potatisstomp och mosa potatisen.

  2. Tillsätt smör, ost och hälften av mjölken. Smaka av med salt och peppar, tillsätt mer mjölk vid behov.

Dillpicklad gurka

  1. Lägg ättika, socker och vatten med vitpepparkorn, lagerblad och senapsfrön i en kastrull och låt koka upp.

  2. Låt svalna och häll i en burk.

  3. Tillsätt skivad gurka och dillkvistar.

  4. Låt stå minst 1 timme innan servering.

Rårörda lingon

  1. Häll lingon och socker i en burk, mosa 1/5 av lingonen och rör ihop.