Skördetider

Dags att skörda trädgårdens alla skatter! Nu är tiden här för att plocka alla solmogna tomater, krispiga morötter och söta äpplen. Men vad ska man göra med allt för att ta tillvara på det på bästa sätt? Här kommer ett gäng tips som vi hoppas ska ge dig inspiration till hur du kan förädla de fina råvarorna.

Tomater

Förutom att äta tomater precis som de är kan de förädlas på många sätt. Här tipsar vi om att torka, lägga in och göra en pesto rosso. Andra förslag är att koka en pastasås, soppa, gratinera tomaterna med ost och kryddor eller göra en god juice till hösten.

Torka

  • Tvätta och dela tomaterna i halvor eller skivor.

  • Lägg tomaterna glest på brickorna, se till att tomaterna på respektive bricka har samma tjocklek.

  • Sätt ihop torken och starta den på 55 grader och 4 timmar till att börja med. När fyra timmar gått kan du rotera brickorna för en jämnare torkning. Kolla tomaternas textur och sätt på mer tid. Torkningstiden beror på tomaterna storlek och vilken textur du önskar. Tiden kan skilja med många timmar så kontrollera med jämna mellanrum och rotera brickorna några gånger.

Kryddning

Blanda olivolja och valfria kryddor i en skål, häll ner delade tomater och blanda om ordentligt. Torka som ovan.

Små tomater

Testa att torka halverade körsbär- eller cocktailtomater tills de är knapriga. Både med och utan kryddning gör de ett trevligt tillskott i salladen.

Lägga in

Om du ska lägga in tomaterna i olja så räcker det med att torka dem tills de fortfarande går att böja dem. Varva tomater och kryddor, ex vitlök och rosmarin, salt och peppar, i en burk och toppa upp med olivolja.

Helt torkade tomater kan mjukas upp genom att blötläggas i hett vatten.

Pesto

Fördelen med hemmagjord pesto är att du själv kan välja vad du vill ha i den. Istället för pinjekärnor kan du välja andra nötter, frön eller kärnor. Testa även att variera kryddningen av din pesto med olika örter, kryddor, bär eller frukt!

Morötter

Morötter, med sin krispiga textur och naturliga sötma, är en oumbärlig ingrediens i köket. Oavsett om de är tillsatta i en höstig gryta, rostade tillsammans med andra rotfrukter eller puréade till en len soppa, tillför de en smakförhöjning och näring till dina måltider. 

Rårivna morötter går bra att frysa in som de är och kan användas som sötma i hembakat bröd, köttfärssås eller i zucchinibiffar. Självklart utgör de en god bas i fikafavoriten morotskaka. Passa på att riva extra mycket morötter, frys in i portioner om 350 gram så går det snabbt nästa gång du ska baka en morotskaka.

Soppa och pickla

Gör en morotssoppa genom att mixa kokta morötter med lök, vitlök, ingefära och grönsaksbuljong. Tillsätt kokosmjölk för en len soppa.

Pickla morötterna genom att lägga dem i ättikslag (1-2-3-lag) med vitlök och chili.

Juica

Använd en juicemaskin för att göra en fräsch juice på morötterna tillsammans med äpple, citron och ingefära.

Morotskaka

Här är receptet på en riktigt saftig morotskaka med massor av krämig frosting, ett bra fika att bjuda på året om. Morotskaka kan frysas in och klarar sig många dagar i kylen. Rivtillsatsen är toppen när du vill riva andra grönsaker till höstens middagar, mycket går att frysas in och gör det gärna i portionsförpackningar efter recept så är det lätt att ta fram och laga till.

Äpplen

Nu är äppelsäsongen här! Musta, mosa eller torka tunna äppelskivor för sötsyrliga chips till höstens mellanmål. Frukten, som finns i oändliga varianter kan smaksätta både bröd och söta bakverk, eller bli till en god marmelad till ostbrickan.

Äppelmos

När det är dags att skörda äpplen och göra mos är en passertillsats till din köksmaskin oumbärlig. Du slipper skala och kärna ur dina äpplen vilket gör äppelmostillverkandet mycket snabbare. I hemmagjort äppelmos du själv reglera sockermängden och testa att tillsätta andra frukter, såsom päron. Passa även på att krydda ditt äppelmos, kardemumma, citrusfrukt och vanilj ger goda smakkombinationer.

Ankarsrum med Go Green-tillbehörspaket
Spara 2 000 kr!

Ankarsrums AKM 6230 köksassistent med tillbehörspaket är den enda köksmaskinen du behöver. Assistenten är i sig själv ett oumbärligt redskap och svårt att leva utan, när du väl upplevt hur väl den arbetar. Med en stark motor på 1500 watt kan AKM 6230-köksassistent ta sig igenom den segaste surdegsdegen utan problem. Maskinen leveras med en degrulle, degkniv, degskrapa, degkrok och jäslock. Dessutom ingår en 3,5 liters vispskål i tritanplast, ballongvispar och mördegesvispar. Därtill tillkommer det utvidgade tillbehörspaketet som innehåller en stark blender med en kanna av BPA-fri tritan, en citruspress och en grönsaksskärare med tre olika blad.

Blendern passar utmärkt till en krämig pesto, läckra smoothies och hemmagjord hummus. Den kör med en hastighet på 3500 - 12000 varv i minuten, beroende på vilken nivå du själv väljer. Citruspressen passar till alla citrusfrukter och den gör det lätt att få ur all saft från citroner och envisa grapefrukter. Med grönsaksskäraren kan du snabbt skära upp en sallad eller hacka ingredienser till en läcker gryta. AKM 6230-maskinen gör det kort sagt både lättare och roligare att baka och laga läcker mat från grunden.