Semla

Semla

Den 4:e mars är det äntligen semmeldagen! Många har försökt sig på att hitta på nya
varianter på semlan - men originalet är ju oslagbart! Bakbloggerskan Yvonne Landin driver instagram-
kontot bakalite.se där hon bjuder på mängder av goda recept. Hon har tagit fram ett ordentligt recept
till oss på hur man gör den klassiska semlans beståndsdelar från grunden - med rostad mandelmassa!

Klassiska semlor med rostad mandelmassa

16-18 st

STEG 1: VETEBULLAR

STEG 2: FYLLNING

Rostad mandelmassa

Du behöver

  • 250 g sötmandel

  • 1-2 st bittermandel (kan uteslutas)

  • 1½ dl florsocker

  • 1 krm salt

  • 1 st äggvita

  • ½-1 dl grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.

  2. Lägg hälften av sötmandeln på en plåt och rosta i 5-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna något.

  3. Häll all sötmandel, bittermandel, florsocker och salt i matberedaren och mixa till ett fint smul.

  4. Tillsätt äggvita och ½ dl grädde. Mixa slätt.

  5. Tillsätt mer grädde om det behövs, och mixa tills du har en mandelmassa i den konsistens du önskar.

  6. Häll mandelmassan i en burk och ställ in i kylen.

Tips!

  • Välj att skala mandeln eller behåll skalet på, det ger två olika smaker.

  • Hoppa över rostningen om du föredrar en mildare mandelsmak.

  • Byt ut bittermandel mot 1 tsk hel kardemumma.

  • Byt ut grädden mot mandelmjölk för extra mandelsmak.

  • Om du väntar med att tillsätta grädde till mandelmassan så kan du förvara den burk med lock i kylen under lång tid.

STEG 3: MONTERING

NYA VARIANTER PÅ SEMLAN

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005