Semla
)
Den 4:e mars är det äntligen semmeldagen! Många har försökt sig på att hitta på nya
varianter på semlan - men originalet är ju oslagbart! Bakbloggerskan Yvonne Landin driver instagram-
kontot bakalite.se där hon bjuder på mängder av goda recept. Hon har tagit fram ett ordentligt recept
till oss på hur man gör den klassiska semlans beståndsdelar från grunden - med rostad mandelmassa!
Klassiska semlor med rostad mandelmassa
16-18 st
STEG 1: VETEBULLAR
)
)
STEG 2: FYLLNING
Rostad mandelmassa
Du behöver
250 g sötmandel
1-2 st bittermandel (kan uteslutas)
1½ dl florsocker
1 krm salt
1 st äggvita
½-1 dl grädde
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg hälften av sötmandeln på en plåt och rosta i 5-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna något.
Häll all sötmandel, bittermandel, florsocker och salt i matberedaren och mixa till ett fint smul.
Tillsätt äggvita och ½ dl grädde. Mixa slätt.
Tillsätt mer grädde om det behövs, och mixa tills du har en mandelmassa i den konsistens du önskar.
Häll mandelmassan i en burk och ställ in i kylen.
Tips!
Välj att skala mandeln eller behåll skalet på, det ger två olika smaker.
Hoppa över rostningen om du föredrar en mildare mandelsmak.
Byt ut bittermandel mot 1 tsk hel kardemumma.
Byt ut grädden mot mandelmjölk för extra mandelsmak.
Om du väntar med att tillsätta grädde till mandelmassan så kan du förvara den burk med lock i kylen under lång tid.
)
)
STEG 3: MONTERING
)
)
)
)
NYA VARIANTER PÅ SEMLAN
)
)
)
)
)