Nyårsmiddag

Nyårsmiddag

Med Norden i åtanke och aftonen till ära presenterar vi här en lyxig 3-rätters meny som inte lämnar någon vid bordet besviken!

Kvällens trerättersmeny för 12 personer

Nyårsafton är en högtid som vi väljer att kosta på oss lite extra när det kommer till mat och dryck. Här bjuder vi på en förrätt med syrliga och mineraliska inslag som ger en fräsch och uppfriskande start på kvällen. Varmrätten har i sin tur en djupare och kryddigare smakbild och desserten blir ett fint avslut där både en fräschör från förrätten och djupare toner från varmrätten vävs samman. Helheten blir således en spännande kontrast likväl som en genomtänkt helhet och därmed något vi tror både kommer överraska och tillfredsställa hela nyårssällskapet. Självklart föreslår vi dryck som passar utmärkt till nyårsmiddagen!

Förrätt

Tartar på Hälleflundra med äpple, rosenkvitten, gräddfil, handvispad stenbitsrom, gräslök och björkolja

Huvudrätt

Vildand med aronia- & lavendelsky, svarvad potatis, rostat jordärtskocksskum, färsk tryffel samt inlagda svarta vinbär

Efterrätt

Hjortron med varm mandelkaka smaksatt med kardemumma samt kylt skum på vit choklad och muskot

Förrätt - Tartar på Hälleflundra

Tillsammans med äpple, rosenkvitten, gräddfil, handvispad stenbitsrom, gräslök och björkolja

Denna tartar för tankarna åt en ceviche med tydlig nordisk prägel. Ceviche som är en klassisk sydamerikansk rätt där tärnade fiskfiléer hastigt marineras i saltad limejuice tillsammans med örter och lök för att sedan serveras tillsammans med marineringslagen och diverse tillbehör.

Detta är en nordisk variant på denna klassiker, men där fisken istället syras med rosenkvittenjuice och sedan toppas med hängd gräddfil och handvispad stenbitsrom. Den handvispade stenbitsrommen är väl värd att testa och överraska med på tallriken istället för till exempel löjrom. Din fiskhandlare kan säkert ordna en fryst burk och de vackert rosaskimrande fiskäggen med härlig krispig sälta lämnar sällan någon besviken. Skulle det vara svårt att hitta rosenkvittenjuice och handvispad stenbitsrom fungerar det bra att även använda citronjuice och löjrom.

Till denna rätt rekommender vi Hvonn Haf, en mousserande pärla som har en uppfriskande, torr och mineralisk karaktär, något som möter upp och lyfter denna rätt utmärkt! Perfekt kombo som alkoholfritt alternativ.

Huvudrätt - Vildand

Tillsammans med aronia- & lavendelsky, svarvad potatis, rostat jordärtskocksskum, färsk tryffel samt inlagda svarta vinbär

Vildand påminner om anka men med en mörkare, elegant ton av vilt. Därmed kan den tacksamt nog mötas upp av andra smakrika ingredienser på tallriken. Tryffel och rostad jordärtskocka ger smakprofilen sitt rätta djup likväl som de svarta vinbären bryter av fint med sin pigga syra. En smakrik och fyllig varmrätt som möts upp på bästa sätt med en dryck i glaset av liknande karaktär.

Till detta har vi valt att servera Hvonn Njól. Ett utmärkt alkoholfritt alternativ till rödvin som med sina mörka bär och inslag av vår nordiska skogs örter gör den till ett lämpligt alternativ till kraftfulla och smakrika rätter som denna.

Efterrätt - Hjortron

Tillsammans med varm mandelkaka smaksatt med kardemumma samt kylt skum på vit choklad och muskot

I denna dessert får de gyllene bären från norr briljera i en härlig kontrast mellan kyla och värme med kryddor som ger hjortronen en extra skjuts!

För att avsluta middagen på topp och med ett festligt dryckesalternativ tycker vi att en drink gör sig bäst till desserten. Här har vi utgått ifrån Hvonn Aperitif som bas då den blir ett väldigt bra alternativ till sprit/likörer. För att balansera de bittra tonerna från aperitifen kokar vi ett sockerlag på nypon och hjortron och tillsätter lite äppelsyra för fräschör.

Lyft din nyårsmiddag med proffsens platingtips!

Vill du ta din nyårsmiddag till ännu högre nivåer? Har du hört om "plating"? Det är en term som används inom matlagning och restaurangbranschen och innebär att man skapar en konstnärlig och estetisk uppläggning av mat på en tallrik. Syftet är att göra maten så lockande och visuellt tilltalande som möjligt genom att välja rätt tallrik för rätten och sedan skapa en attraktiv presentation med hjälp av olika tekniker. Kolla in våra bästa platingtips här! 

Loading...

Välkomna gästerna med värmade eldar

Hälsa gästerna välkomna med levande eldar och bjud på en härlig varm drink ute i trädgården. Låt ett saftigt långtidsgrillat kött tillagas på rotisseri i Kamado Sumo – självklart kan man grilla även på nyårsmiddagen!