Kräftskiva

Kräftskivan - sensommarens stora mathögtid. Fyll faten med allt det goda från havets skafferi och frossa i kräftor, krabba och räkor! Det är en kväll fylld med skratt, sång och god mat där det njuts av den avslappnade och glada stämningen.
Så förbereder du kvällen
Platsen för själva bjudningen det är det första vi planerar, sedan utgår vi därifrån, om man har möjligheten att bege sig ut i skärgården, så är det vårt bästa tips, att sitta bredvid vattnet, känna doften av havet och frossa i skaldjur.
Dukningen, låt gärna färgerna på dukningen gå i tema med platsen, om ni t.ex. sitter vid vattnet kan ni duka med blåvitt porslin, en stor vit duk och matchande servetter. Ställ en skaldjursplatå mitt på bordet för att få den där lilla extra lyxiga känslan, vackra bestick och specialbestick för just skaldjur är ett måste.
Den vackraste dekorationen på bordet är ju just skaldjuren, placera dem i mitten av bordet på rikligt med is. Garnera med citron och något redskap som en bra skalknäckare. Om ni kör på havstemat kan ni knyta servetterna med knopar och vasstrån, en vas med vass och några vackra lyktor som lyser fint då skymningen börjar komma. Det behöver inte vara så avancerat för att bli vackert. Ta vad naturen och havet har att erbjuda, växter, blad och vackra stenar gör sig fint på bordet.
Tips! När händerna börjar bli kladdiga är det väldigt fint med vattenskålar med citronskivor i, kanske några rullade små frottéhanddukar och vackra linneservetter.
)
)
Utvalda produkter
Smårätter till kräftskivan
Räkor och kräftor i all ära, men glöm inte alla goda tillbehör som gör kräftskivan till en riktigt matfest! Här kommer förslag på läckra smårätter, såser och annat gott som gifter sig fint med skaldjuren:
Västerbottenspaj – en klassiker! Gör småpajer istället så kan gästerna enkelt plocka.
Nybakat bröd – baguette, knäckebröd, fröknäcke. Eller gör en egen focaccia och dekorera den i sommartema!
Smör & goda ostar – det är busenkelt att göra eget smör och själv bestämma smak och sälta. Duka också fram en lagrad hårdost och andra goda ostar.
Aioli – såklart! Den krämiga vitlökssåsen som passar perfekt till kräftorna.
Grönsallad – det gör gott med något fräscht som bryter av, gärna med citronvinägrette.
Dillmajonnäs – du måste inte ha dillen i sin originalform, gör en egen dillig sås.
Små potatisar – kokta eller ugnsrostade med örter, havssalt och smör.
Kronärtskocka - för de som inte äter kräftor är kronärtskocka med smörsås ett bra alternativ, det är nästan lika "pilligt" som kräft- och räkskalandet.
)
)
Utvalda produkter

Bjud på grillade havskräftor med örtdoftande ramlökssmör. Servera gärna med några droppar av grillad citron och ett gott bröd som suger upp varje droppe av den underbara skyn och smöret.