Knivspecial

Vilka knivar behöver jag?

Vilka knivar behöver man i ett hushåll? Hur tar jag hand om mina knivar bäst? Hur ska jag förvara knivarna när jag inte använder dem? Frågorna är många när det kommer till kökets viktigaste redskap. Här har vi samlat en lite guide som hjälper dig bena ut några frågetecken kring hur du tänka inför dina knivköp, hur du slipar dina knivar och hur du förvarar dem.

Man kommer ganska långt på en riktigt bra kockkniv. Men ska du ta dig an kökets alla utmaningar med finess rekommenderar vi en uppsättning av i alla fall en kockkniv, skalkniv, brödkniv och grönsakskniv. Känner du att du vill uppdatera hela knivlådan på en gång är det knivset perfekt. Här får du en bra uppsättning knivar till ett bättre pris. 

Knivarna som gör matlagningen enklare

Om du vill ha lite mer att välja på i knivlådan än kockkniven och skalkniven följer här förslag på knivar som gör matlagningen både enklare och roligare:

  • Kockkniv – Kniven som är bra till mycket. Bra för att hacka, skiva och tärna det mesta.

  • Skalkniv – En kort liten kniv. Perfekt för att skala, putsa och göra precisionsjobb.

  • Brödkniv – Lång med tandad egg. Sågar igenom bröd och tomater utan att mosa råvaran.

  • Santoku – Japansk allroundkniv som är något kortare än kockkniven och med bredare blad.

  • Filékniv – Mycket smal och flexibel. Används för att filéa fisk och skära tunna skivor.

  • Urbeningskniv – Smal och styv, bra för att skära kött mot ben.

  • Grönsakskniv och Nakiri – Kortare kniv som gör det lätt att hacka snabbt och jämnt.

Specialknivar: tournierkniv, ostronkniv, tomatkniv, trancherkniv, köttyxa, sashimikniv.

Kockknivar som utsetts till bäst i test

De är favoriter bland både professionella kockar och hemmakockar som söker det bästa verktyget i köket.

Ta hand om kniven

En vass kniv är en säker kniv

Har du provat att arbeta med en slö kniv vet du precis hur frustrerande det är. Grönsaker blir mos, köttet blir trådigt och bladet glider på löken. Men vad många inte vet är att det faktiskt är väldigt enkelt att sköta om sin kniv för att behålla den sylvassa skärpan du upplevde första gång du använde kniven. Är kniven riktigt slö rekommenderar vi att investera i en slipsten med dubbla sidor. Med denna kan du arbeta upp eggen till perfektion igen. Men i många fall räcker det att använda sig av skärpstål eller knivslip.

Förvara knivarna rätt

Låt inte dina knivar ligga och skramla i en låda, de förtjänar bättre! Det finns flera alternativ för att lägga in insatser i lådor som gör att knivarna ligger still och säkert. Men vi föredrar att använda knivlist eller knivblock. Knivlisten är väldigt lättjobbad då du kan placera den nära din arbetsyta och alltid ha knivar nära till hands. Har du ett kök som klarar av att svälja ett knivblock ska du titta efter en modell som har plats för alla knivar och ett skärpstål, det gör att du enkelt få som vara att använda dig av alla knivar och skärpstålet när det är nära till hands.

Knivslip från Tormek

Uppnå professionell slipning i ditt kök med Tormeks T-1 Kitchen Knife Sharpener. Knivslipen T-1 är den första riktigt professionella knivslipen för hemmaköket och ger dig perfekt slipade knivar på bara några minuter. Tormeks knivslip är tystgående med en maximal ljudnivå på 45 dB och håller en låg temperatur under slipningen, vilket även skyddar knivens hårdhet. Med T-1 knivslip kan du slipa knivar mellan 12 och 60 mm i höjd och 5 mm i tjocklek och diamantskivan kan hantera alla typer av stål, inklusive keramiska knivar.

Maria rekommenderar

Bagaren och Kockens egna knivexpert tipsar om sina favoriter.