Orrefors

Orrefors är sedan 1898 förankrat i en skandinavisk designtradition som kännetecknas av tidlös estetik, innovativt hantverk och hållbar kvalitet. Orrefors erbjuder premiumprodukter ritade av namnkunniga formgivare för en designintresserad publik. Glaset och formen är alltid i fokus, med enkelhet, funktion och elegans.

Nyheter

Orrefors är ett av Sveriges mest ikoniska glasbruk, känt världen över för sin kombination av hantverk, design och tidlös elegans. Genom åren har många serier från Orrefors blivit eftertraktade samlarobjekt – inte bara för sitt estetiska värde, utan också för sin historia och det mästerliga hantverket bakom varje del. Klassiska serier som Erik, Intermezzo och Carat har blivit särskilt populära bland samlare, tack vare sin unika design och höga kvalitet. Att samla på Orrefors är att samla på en bit av svensk designhistoria – och varje glas, skål eller vas berättar sin egen historia. Upptäck årets nyheter nedan.

Intermezzo i ny tappning

Orrefors hantverkare i Småland och Erika Lagerbielke har länge haft ett gemensamt mål att kunna fylla Intermezzos karaktäristiska bubbla med guldpigment (istället för den traditionella blå färgen). Som de perfektionister de är har det tagit sin tid – men resultatet har definitivt varit väntan värd. Inkapslad i det kristallklara glaset finns nu en matt droppe som skimrar som guld. Passande nog sammanfaller tillkomsten av Intermezzo Gold med inte mindre än tre Orreforsjubileum: 125 år i Sverige, 100 år i USA och 40 år av samarbete med Erika Lagerbielke.

Carat

Carat är serien som med sin asymmetriska slipning speglar den moderna samtiden likaväl som nordisk romantik.
Lena Bergström har förnyat den slipade kristallen och skapat en serie otroligt dekorativa inredningsdetaljer som adderar glimmer och elegans till ditt hem.

Orrefors

Orrefors glasbruk grundades 1898 på samma plats man sedan 1726 bedrivit järnbruk. Samma år som glasbruket grundades byggdes en hytta för tillverkning av tekniskt, medicin-, servis och hushållsglas för att ta tillvara på spillved och arbetskraft. Glaset ersatte nu den mindre lönsamma järnbruksdriften.

1913 blev konsul Johan Ekman från Göteborg ny ägare till Orrefors glasbruk. Han tillsatte Albert Ahlin som chef över glasbruket och nu startade en ny era. 1914 började Orrefors med kristalltillverkning och förutom slipning efter inköpta mönster och prover tillverkades även konstglas i överfång med etsad dekor. Den nya ledningen insåg dock snart att det behövdes konstnärer till verksamheten och 1916 anställdes Simon Gate och ett år senare kom Edward Hald.

Samma år gjorde Gate och Hald sina första trevande försök med figurgravering. De experimenterade även med den nya innovativa graalglastekniken som tagits fram på Orrefors av glasblåsarmästaren Knut Bergqvist. De stora framgångarna kom några år senare vid Göteborgsutställningen 1923 och framför allt vid Parisutställningen 1925. Det tunna graverade glaset väckte omvärldens beundran och både Orrefors och konstnärerna själva tilldelades priset Grand Prix.

Orrefors

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005