Ta tillvara på bären
)
Ingen sommar utan bär! Nu för tiden finns de ju i affären året om, men de går ju inte att jämföra med den söta smaken av sommarens solmogna bär. Hinner du inte äta upp bären finns det massor att göra för att kunna njuta av dem längre. Gör saft, sylt, paj eller glass!
Recepten och produkterna du behöver hittar du här!
Ta tillvara på bär
Förädla, frys in och konservera
Bär kan förädlas i det oändliga. Saft, sylt, gelé, chutney och sirap. Använd bär i bakning, matlagning, desserter och i cocktails. Var noga med att använda väl rengjorda burkar, försluta ordentligt och förvara i rätt temperatur.
När du fryser in bär är det praktiskt att portionspaketera. Väg upp rätt mängd rabarber till en paj, frys in och ta fram när det är dags att baka paj. Styckfrys genom att lägga ut bären på en bricka, häll sen över dem i en påse eller burk så är det lättare att ta fram några bär i taget till en smoothie. Frys in hela krusbär och använd som isbitar för en smak av sommar mitt i vintern.
Många bär kan picklas och syras för att användas till desserter eller mustiga grönsaksgrytor. Lägg in exempelvis lingon eller havtorn, krydda med ingefära och förgyll vinterns middagar.
Krydda
Safta och sylta med kryddor och nötter! Tillsätt hackade cashewnötter i blåbärssylten eller låt ett par svartpepparkorn koka med i gelésaften.
Blanda
Ibland lyckas man endast skörda olika bär i mindre mängd. Blanda dem och upptäck nya smakkombinationer! Vad sägs om marmelad av björnbär, röda vinbär och hallon? Eller sirap av hjortron och svarta vinbär att servera till vaniljglass? Testa dig fram!
Bärmos
Ta tillvara på bärmoset som blir över när du gör saft och gelé. Smaksätt bröd, gör en kryddig chutney eller toppa frukostyoghurten med det. Bärmos är bra att krydda upp, med exempelvis basilika eller andra örter, eftersom en stor del av bärsmaken stannar i saften.
Gåvor
Fyll fina burkar och flaskor med hemmagjord sylt eller saft. Sätt på en handskriven etikett och du har en perfekt present att ge till någon du tycker om.
)
)
Hallonsaft
ca 2 liter
Du behöver
1500 gram hallon
400 gram strösocker
Gör så här
Fyll upp vatten till nivåstrecket i den nedersta delen, sätt på de andra två delarna.
Häll hallon och socker i den översta delen. Blanda om.
Koka upp och sänk temperaturen så att vattnet sjuder under hela ångningen.
Ångkoka i 45 minuter och tappa ur saft i en kanna. Sila saften i flaskor, förslut och låt svalna.
Ta tillvara på bärmoset som blir över. Se förslag på vad du kan göra med det i listan.
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
Utvalda produkter
Jordgubbssylt
ca 1½ liter
Du behöver
1 kg jordgubbar
1 kg syltsocker
Gör så här
Ansa och dela jordgubbarna i mindre bitar.
Häll jordgubbarna i en kastrull och blanda med socker. Låt koka i 3-5 minuter under omrörning.
Mosa eller mixa bären om du vill ha en slät sylt.
Häll upp i varma burkar, stäng locken och låt svalna helt.
)
)
)
)
Blåbärspaj
Denna blåbärspaj borde bli en riktig klassiker som man plockar fram receptet för varje sommar. Med ett vackert utseende och varm fyllning av färska blåbär blir den en fröjd för både öga och mun. Servera tillsammans med glass eller vaniljkräm.
)
)
)
)
)
)
Svartvinbär- och mascarponeglass
Blir ca 1½ liter glass
Du behöver
Vinbärspuré
150 g svarta vinbär
½ msk limesaft
½ dl socker
Glass
3 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
250 g Mascarponeost
Gör så här
1. Blanda vinbär, limesaft och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills det tjocknat något.
2. Mixa slätt och ställ åt sidan för att svalna. Sila purén om du vill ha en helt slät glass.
3. Rör ihop puré, Mascarpone och mjölk.
4. Vispa grädde fast i en stor bunke.
5. Tillsätt vinbärsröran och vispa ihop till en slät smet.
6. Fördela glassmeten i glassformar och ställ i frysen för att stelna, minst 1 timme.
Om det blir glassmet över kan du hälla den i exempelvis en brödform och frysa in.
)
)