Snabba vardagssoppan
Den klassiska vardagssoppan ska gå snabbt att tillaga och mätta bra. Visste du att du kan göra soppa som värms direkt i höghastighetsblendern? En del blenders har färdiga sopp-program - enklare blir det inte!
365 dagars öppet köp
Fri frakt över 500 kr*
Köksglädje sedan 2005
Soppan är tillbaka! När hösten närmar sig och dagarna blir svalare längtar vi efter något värmande, näringsrikt och fullt av smak. Soppan passar till mycket - från vardagens enkla middagar till helgens bjudningar, eller varför inte - ute i naturen!
Känner du att du behöver lite inspiration? Här kommer lite tips för att få till en riktigt fin soppa - som på restaurang!
Buljongen är allt – lägg mycket energi på att bygga en smakrik fond/buljong med t.ex. rostade grönsaker, långkokt benbuljong, kombu/dashi. Jobba fram en bra grund genom att fräsa lök, vitlök och kryddor, eller ugnrosta råvarorna. Balansera smaken (t.ex. sötma från morot och lök, syra från vin, citron och tomat, sälta från fond och soja, umami från svamp och miso och hetta från chili). Tänk också på att anpassa soppan så råvarorna är i säsong och extra smakrika.
Ska soppan vara silkeslen, rustik med bitar, eller kanske klar? Texturkontraster gör gott - en krämig soppa toppas gärna med någonting krispigt, såsom krutonger, frön eller chips.
Man äter med ögonen också, så färg spelar roll – tänk hur du kan göra soppan estetiskt tilltalande - exempelvis en piggt grön ärtsoppa eller intensiv rödbetssoppa. Ett annat knep är att använda samma råvara i olika former (grön ärtsoppa toppad med hela gröna ärtor, ärtskottsallad och ärtolja).
Varm soppa - Lägg till en kall topping (t.ex. creme fraiche)
Len soppa - Lägg till en knaprig topping (t.ex. krutonger, chips)
Neutralt färgad soppa - Lägg till en färgstark topping (t.ex. grön örtolja, granatäppelkärnor)
Fet soppa - Lägg till nåt syrligt (t.ex. citronzest, någonting picklat)
För mild soppa - Lägg till en umamirik topping (t.ex. parmesanflarn, svampchips)
Enkel slät soppa - Ös på med toppings (t.ex. frön, örter, olja, ost)
Det finns många tillfällen att avnjuta en god soppa. Det är en tacksam rätt som går att experimentera med och variera i oändlighet med tema, smak och konsistens.
Den klassiska vardagssoppan ska gå snabbt att tillaga och mätta bra. Visste du att du kan göra soppa som värms direkt i höghastighetsblendern? En del blenders har färdiga sopp-program - enklare blir det inte!
Gör en soppa som kräver lite tid. Använd dig av lite lyxigare råvaror, lägg energi på en långkokt bas och presentera vackert. Toppa med goda toppings som också är fina att se på - så som parmesanflarn eller droppar av örtolja.
Soppan är en fantastisk rätt när det gäller att få i sig mycket grönsaker och är enkel att göra vegetarisk. Bygg soppan på en bas av näringsrika grönsaker, lökar, protein och hälsosamma fetter och smaksätt med örter, kryddor, chili och ingefära.
Koka soppa över öppen eld eller på ett stormkök när du är ute i friska luften. Om du inte vill koka soppan ute kan du ta med dig varm soppa i en mattermos av hög kvalitet. Den håller soppan varm i flera timmar så att du kan avnjuta rykande varm soppa ute i den kyliga höstluften.
Låt dig svepas in i en skål med grön, krämig lycka! Denna broccolisoppa är både enkel att laga och full av smak från mild vitlök, aromatisk timjan och sötma från ärtor. Perfekt som en lätt lunch eller en värmande middag – toppad med frisk gräslök för det där lilla extra.
Den här soppan går snabbt att laga en hektisk dag, är proteinrik och har massor av smak från varmare breddgrader.
Denna soppa är en härlig blandning av gula kantareller, trattkantareller, rödgul trumpetsvamp, vitt vin, palsternacka och grädde. Den serveras med ett krispigt vitlöksbröd.
När sensommaren går mot höst är det pumpans tid att glänsa! Thomas Alcayaga bjuder på ett värmande recept på en krämig och smakrik soppa där pumpan har huvudrollen.
4 personer
700 g pumpa i tärningar
3 rödlökar
3 tomater
4 vitlöksklyftor
10 salviablad
3 msk olivolja
1 liter kyckling- eller grönsaksfond
3,5 dl grädde
2 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär pumpan i mindre bitar och ta bort kärnorna. Skala löken och vitlöken. Lägg pumpa, tomat, lök och vitlök i en långpanna och blanda med salt, peppar, olivolja och salvia. Baka grönsakerna i ugnen på 225°C i 40 minuter, de får gärna hinna få lite färg.
Lägg de bakade grönsakerna i en gryta tillsammans med fonden. Låt puttra i cirka 20 minuter innan du mixar slätt med stavmixer och tillsätter grädden. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Sjud sedan soppan i ytterligare 5-10 minuter för att den ska tjockna.
Servera med crème fraiche, lite olja, blåmögelost och pumpakärnor.
365 dagars öppet köp
Fri frakt över 500 kr*
Köksglädje sedan 2005