Sommartårta

Sommartider och firanden av olika slag innebär ju att det är hög tid att njuta av - och imponera med - somriga tårtor! Genom att kombinera färska ingredienser och kreativ dekoration kan du skapa tårtor som förgyller stunderna i solen. Här tipsar vi om hur du planerar tårtskapandet inför festligheten.

Tårtplanering - en steg-för-steg-guide

Hur tidigt kan man börja förbereda dekorationerna och när kan man färdigställa tårtan för att slippa stå och stressa på festdagen? Så här hade vi lagt upp schemat för tårttillverkningens alla moment.

2-3 veckor innan festen - Sugarpaste och marsipandekorationer

Lägg lite tid på fina dekorationer utan att stressa! Dekorationer som är gjorda av sugarpaste och marsipan kan du göra i god tid innan. Förvara de sedan i mörker i rumstemperatur, om det är dekorationer som ska vara lite mjuka. Om du vill att dekorationerna ska torka och hålla formen, så som blad eller blommor, kan du låta de torka först och sedan förvara i en låda i rumstemperatur. 

3 dagar innan festen (eller tidigare) - Baka tårtbotten

Baka botten, låt svalna och frys in, det underlättar när du ska skära botten.

2 dagar innan festen - Dela botten och ha på fyllningen

Ta fram botten ur frysen och dela den innan den är helt tinad, då smular den inte lika mycket. Lägg på fyllningen, plasta in tårtan i plastfolie och förvara i kylskåpet. Då hinner tårtbotten dra åt sig av fyllningen och bli saftig och god.

Dagen innan - Dekorera tårtan

Spackla tårtan med grädde eller en smörbaserad kräm. Kavla ut sugarpaste eller marsipan och täck tårtan. Sedan är det bara att dekorera! Fäst dekorationerna med lite vatten, kristyr eller sockervatten och förvara sedan tårtan i kylskåpet. 

Lyckas med tårtan med Wilfa Probaker

Denna köksmaskin är framtagen med det norska kocklandslaget! Med den stora roterande skålen på hela sju liter kan du enkelt knåda en deg upp till fem kilo. Dessutom finns det 20 olika hastighetsinställningar så att du har full kontroll över bakningen och kan justera utifrån ditt recept.

  • Unik degkrok - optimerar utvecklingen av gluten i degen samtidigt som designen förhindrar att degen klättrar upp för kroken

  • Dubbelvispar - ser till att du får lätt och luftig vispning snabbt och effektivt

  • Flexivisp - silikonkanter som gör det lätt att skrapa upp alla ingredienser i skålen så att du får en jämn och fin smet när du bakar kakor exempelvis

Bästa hjälpredorna i tårtbaket och dekoreringen

Om du vill lyckas riktigt bra med tårtan och få det bästa resultatet är det en god idé att använda bra bakredskap. Här kommer ett gäng tips på sådant som underlättar i baket:

  • Sprits och tyll - Dekorera dina bakverk som ett riktigt proffs med olika spritstyllar!

  • Tårtring - Bygg din tårta direkt i ringen! Den håller ihop fyllningarna så att fyllningarna inte har någonstans att ta vägen, och släpper att bli ihjälklämda av bottnar.

  • Palettkniv - Använd palettkniven för att få ett snyggt och professionellt resultat när du har på grädde på tårtan.

  • Springform - Med en springform tar du enkelt loss hela kanten på bakformen och tårtbotten går därför knappt att misslyckas med!

  • Kavel - Bagarens bästa vän! Kavla ut marsipanen till prinsesstårtan på ett kick.

  • Tårtspackel - En spackel gör det enklare att få marsipanen eller sockerpastan riktigt slät på tårtan.

  • Köksvåg - Få perfekt resultat genom att måtta alla ingredienser exakt.

  • Tårtsnurra - Med en tårtsnurra blir de enklare att dekorera tårtan och få den jämn.

Inte bara jordgubbstårta

När man tänker på sommartårta dyker ofta en gräddig jordgubbstårta upp i huvudet. Om du är sugen på att bjuda på någonting nytt kommer här sex andra tårtor som fångar känslan av svensk sommar, perfekta för midsommar, födelsedagar, trädgårdsfester och fikastunder i solen:

  • Blåbärstårta med lemoncurd, mascarponegrädde och färska blåbär.

  • Prinsesstårta med jordgubbssylt och vaniljgrädde, men också med färska hallon eller rabarber för extra sommarkänsla!

  • Flädertårta med sockerkaksbotten, flädermousse, färska jordgubbar och citronmeliss.

  • Citronmarängtårta med rabarberkompott och toppad med bränd italiensk maräng

  • Persikotårta med vit chokladkräm, skivade färska persikor och rivet citronskal.

  • Pavlova med mandelmassa och mängder av blandade sommarbär, pudrad med florsocker.

Tips! Smaksätt socker för att dekorera tårtan eller ge bort till någon

Rosensocker

Rosensocker passar i de flesta bakverk, till exempel skorpor, små kakor eller mjuka kakor. Det är också fint att sockra pappret som rulltårtan rullas ihop i med rosensocker. Men tänk på att det är viktigt att använda obesprutade rosor.

Vaniljsocker

Perfekt present till någon som gillar att baka. Det här är också ett bra tips när man endast har använt vaniljfröna. Då kan man ta själva stången och förvara den i strösocker. När man sen har tillräckligt mycket mixar man ihop sitt eget vaniljsocker.

Lavendelsocker

Lavendelsocker passar, precis som rosensocker, i de allra flesta bakverk. Baka gärna skorpor med lavendelsocker, eller smaksätt till exempel äppelkräm eller ugnsbakade äppelklyftor med sockret.