Sauteuseguide
)
Sauteusen - redskapet som är oumbärlig för den erfarne kocken, men mest en
svårstavad kastrull för gemeneman. Vad är då grejen med en sauteuse? Vad ska
man ha den till och varför? Vi hjälper dig förstå!
UTVALDA DEALS
Många kallar sauteusen för fransmannens wok. Själva ordet sauteuse betyder ”studsa” eller ”skaka”. Och det är precis den tekniken man ofta använder när man tillagar något i en sauteuse, ungefär som när man wokar något.
En sauteuse har ofta en tjock botten och där med god värmeledningsförmåga och kan komma upp i jämna och hög temperaturer.
Det finns en mängd material att välja bland och alla material har sina olika fördelar. Till exempel järn och kolstål som tål väldigt tål hög värme, men där man ska akta sig för att använda syrliga ingredienser så som tomat, vin, vinäger och citron - ingredienser som ofta hamnar i en sauteuse. Välj då i stället en i rost fritt stål – tåligt, lätt att rengöra och pålitligt!
Om du följer ett recept som ber dig sautera så räcker det inte bara med att använda kokkärlet som heter detsamma utan det finns ett par saker att tänka på för att kunna kalla maten för sauterad:
Låt sauteusen bli riktigt varm följt av att du låter fettet bli varmt (smöret ska hinna bli tyst).
Tillaga lite i taget! En sauteuse är ganska liten i storlek. Anledningen till det är att den är till för detaljerna, inte långkoket. Du får ett perfekt resultat på en mindre mängd ingredienser i taget. Tänk på! Förmycket råvaror kyler ner pannan och upphettningen går för långsamt.
Träna på knycket så bitarna ”hoppar”. Råvarorna bränns inte utan får rätt yta.
)
)
Användningsområden
där sauteusen lämpar sig väl:
Bryn dina grönsaker – perfekt när du bara vill smaksätta och fräsa på grönsaker som garnityr till din rätt. För att grönsakerna ska bibehålla sin knaprighet och spänst krävs ett redskap som klarar hög värme.
Stek ditt kött. Den höga värmen i en Sauteuse gör att du kan få till Malliard-effekten – den perfekta ytan och smaken.
Tillaga en riktigt god sås genom att använda den som en såskastrull. Varför inte tillreda såsen direkt i sauteusen efter att du tillagat köttet i densamme?! Det gör att du kan ta vara på den goda saften och smaken från köttet.
När du ska bräsera något. Att ”bräsera” innebär att man kokar råvaran/orna under lock i en mindre mängd vätska.
)
)