Materialguide

Plast, trä eller stål?

Köksredskap tillverkas i många olika material idag och alla har de sina fördelar! Känns det svårt att välja? Vi reder ut begreppen och tittar lite närmare på materialen i vårt sortiment.

Plast

Vanliga typer av plast

  • Polypropen - vanligt i slevar och skålar.

  • Nylon - används ofta i värmetåliga stekspadar

  • Silikon - Klarar värme bra och är väldigt flexibelt. Lekué erbjuder smarta kökredskap i 100% platinasilikon. Oxo har återanvändbara silikonpåsar.

  • Durostima® - Ett material som tål att både frysas och värmas i mikro. Rostis klassiska Margrethe-skålar är tillverkade i detta material.

Plus

  • Ofta skonsamma mot non-stick-beläggningar

  • Kommer i många färger

  • Silikon tål ofta hög värme

  • Lätt att rengöra

Minus

  • Kan bevara lite smak eller lukt från råvara

  • Vissa plaster tål inte höga temperaturer

Skötselråd: Klarar diskmaskin. Kontrollera sprickor och byt ut redskapet om du märker att det är skadat.

Nyfiken på att mer information kring plast? Läs mer i vår stora plastguide längre ner på sidan.

Loading...

Trä

Redskap i trä har ofta mjuka kanter och är skonsamma mot både råvaror och non-stick-beläggningar. De kräver lite mer omvårdnad men ger ett varmt och traditionellt inslag i köket.

Plus

  • Skonsam mot pannor och kokkärl

  • Ett vackert inslag rent estetiskt

Minus

  • Kräver lite omsorg

  • Kan spricka eller flisa sig

  • Kan ta åt sig färg

Vanliga typer av trä

  • Olivträ eller Teak - Ett vackert, exklusivt material. Nordhamns redskap är tillverkade av naturoljad teak.

  • Ek/bok/björk - Hårda träslag som ofta används i slevar och skärbrädor. Culimat tillverkar sina skärbrädor i ekträ och påstår att den håller i generationer!

  • Bambu - Joseph Joseph tillverkar t.ex. besticklådor i bambu. Eva Solo har redskap i bambu.

Skötselråd: Träskärbrädan klarar inte diskmaskinen så bra. Tvätta den med varmt vatten och diskmedel på båda sidor för att förhindra att den flisar sig. Låt den sedan torka. Blötlägg eller sänk inte ner den i vatten. Om träskärbrädan böjer sig, skölj båda sidorna med vatten och vänd den upp och ner så kan den räta ut sig igen. Smörj in din skärbräda var 3-4:e vecka.

Loading...

Rostfritt stål

Metallredskap är tåliga och hygieniska, särskilt i rostfritt stål. Det rostfria stålet är ett material som är fritt från ftalater, BPA och andra ämnen som kan finnas i plast. Matlådorna från Mareld och Eco Lunchbox är bra exempel tillverkade av rostfritt stål.

Plus

  • Hygieniskt

  • Enkelt att rengöra

  • Lång livslängd

Minus

  • Kan vara lättare att repa

Skötselråd: Produkter helt i rostfritt stål tål i regel maskindisk, så det är enkelt att hålla rent.

Loading...

Glas

Vanliga typer av glas

  • Härdat glas – används i skålar, mått, vissa formar.

  • Borosilikatglas – extra värmetåligt material som klarar ugn och snabba temperaturväxlingar. Pyrex glasredskap är tillverkade i detta material.

Plus

  • Tål (beroende på värmetålighet) värme bra

  • Tar inte åt sig av smak eller lukt

  • Lätt att hålla rent

Minus

  • Kan spricka

  • Tyngre än de andra materialen

Skötselråd: Diska i maskin eller för hand, undvik snabba temperaturväxlingar och kontrollera så det inte gått några flisor eller spruckit, byt då ut produkten.

Loading...

Keramik

Vanliga typer av keramik

  • Stengods - robust material som används mycket i formar, skålar och dukningsprodukter.

  • Porslin - Finare yta, hårdare än stengods.

  • Lergods - Mer poröst, men ändå rejält. Skålarna från Mason&Cash är tillverkade av tåligt lergods och tål maskindisk.

Plus

  • Vackert

  • Tål värme

  • Tar inte smak om keramiken är glaserad.

Minus

  • Sprött och stöts lätt

  • Tungt

Skötselråd: Många keramikprodukter tål maskindisk. Hantera varsamt för att undvika flisor och sprickor.

Obs! Använd inte produkter till mat som inte är gjorda för att vara det, till exempel prydnadskeramik.

Loading...

Övriga material

Continenta erbjuder skärbrädor i materialet Duracore, det är utvecklat för att vara både tåligt och hygieniskt, och är tillverkat av 80% återvunnet cellulosafiber och 20% syntetiskt resin. Även Woll har skärbrädor i cellulosa.

  • Cellulosa­fiber (papper) - Skärbrädor som är tillverkade av cellulosa­fiber är tåliga och tål diskmaskinen.

  • Sockerrör - Vargen och Thor och Global har skärbrädor gjorda av sockerrör.

  • Vetestrå - Zyliss har skapat ett gäng redskap med handtag tillverkade av 50% vetestrå.

Loading...

Klean Kanteen

2004 lanserade Klean Kanteen den första återanvändbara, BPA-fria vattenflaskan i rostfritt stål, som blev väldigt uppskattad av många. Klean Kanteen brinner för att ta hand om vår planet och strävar efter att hjälpa både människor och miljörättsorganisationer i dessa frågor. De tillverkar allt från termosar och vattenflaskor till sugrör och matlådor med målet att en dag kunna eliminera engångsartiklarna.

Loading...

Stora plastguiden

Plast är ett användbart material som kan fylla många viktiga funktioner. Det är lätt, slitstarkt och leder inte ström. Dessutom är det relativt billigt och går att forma till nästan vad som helst: förpackningsmaterial, köksprodukter, kläder, möbler, elektronik – plast finns i merparten av de produkter vi använder dagligen.

Hur använder jag plast på bästa sätt?

  • Ta vara på den plast som redan tillverkats genom att använda det du har så länge du kan.

  • Reparera de produkter som går att laga så att de kan användas längre.

  • Byt ut engångsprodukter mot flergångsprodukter.

  • Välj plastprodukter som är livsmedelsgodkända, titta efter produkter med glas- och gaffelsymbol och fråga tillverkaren hur de garanterar att produkten är säker i kontakt med livsmedel.

  • Använd plastprodukter som de är tänkta. En glassförpackning är inte tillverkad för att användas som matlåda och värmas upp i mikron gång på gång, och en spade från sandlådan ska inte användas till att röra ihop en köttfärssås.

  • Om du handlar begagnat, tänk på att gammal plast kan innehålla kemikalier som inte är tillåtna idag.

  • Återvinn förpackningar och produkter på rätt sätt: Plastförpackningar ska sorteras som plastförpackning och annan plast ska lämnas på återvinningscentralen enligt de regler som gäller där du bor.

Är plast dåligt för miljön?

Majoriteten av all plast som tillverkas är baserad på olja som är ett fossilt, icke-förnybart material. Att använda ändliga resurser för att tillverka ett material som är svårt att bryta ner och som i värsta fall bara används enstaka gånger för att sedan brännas eller hamna i naturen är inte hållbart.

Ett annat alternativ är plaster baserade på förnybar råvara. Det kan vara stärkelse (som potatis), eller plaster tillverkade av biobaserade råvaror som sockerrör och majs, så kallad biobaserad plast eller bioplast. Biobaserad plast från växtrester är bättre för klimatet eftersom den tillverkas av förnybar råvara, men den är lika svår att bryta ner om den hamnar i naturen som fossil plast.

Något som är viktigt att tänka på för att minska plastens negativa miljöpåverkan är att inte använda plast i onödan, nyttja materialet till rätt saker, öka andelen materialåtervinning och framför allt se till att minska spridningen av plast i naturen.

Är plast farligt för hälsan?

Ett plastmaterial består ofta av en så kallad polymer och olika tillsatser, till exempel mjukgörare, antistatmedel och färgämnen som ger plasten dess önskade egenskaper. Tillsatser kan finnas i alla plaster och det är oftast de som orsakar hälso- och miljöproblem. Kemikalier från enskilda plastföremål utgör sällan ett problem för hälsan och alla kemikalier är inte heller farliga, men trots det kan det vara en bra idé att se över sin plastanvändning och på så sätt minska risken för att exponeras för oönskade ämnen.

Vad är mikroplaster?

Mikroplast är ett samlingsnamn för mycket små fragment av plast och gummi. Mikroplast har påträffats i både inom- och utomhusmiljöer och kommer bland annat från textilfibrer eller gummipartiklar från däck. Man har hittat mikroplast i livsmedel som musslor, öl, mineralvatten och salt, men också i människors lungor, hjärnor, blod och bröstmjölk.

Det råder stora kunskapsluckor om hur och i vilken utsträckning mikroplaster utgör en miljö- och hälsorisk och därför kan man i dagsläget med säkerhet inte uttala sig om riskerna med dessa partiklar.

Vad är BPA?

Bisfenol A är en mycket använd kemikalie. Den kan finnas i livsmedelsförpackningar, till exempel i lacken i konservburkar. Den kan också förekomma i vissa behållare för mikrovågsvärmning, andra förvaringskärl samt hårda sportflaskor i plast. Förutom i livsmedelsförpackningar används bisfenol A i varor som till exempel elektronisk utrustning, leksaker, möbler, papper och kartong och läderprodukter.

Varför står det inte att produkter är BPA-fria?

Information om matkontaktmaterial får enligt lag inte vilseleda, och exempelvis får inte ett förbud mot en viss egenskap eller ett visst ämne marknadsföras som en unik fördel. Det ska vara tillåtet och förekommande att produkter innehåller BPA för att företag ska kunna hävda att deras produkt är fri från BPA.

Eftersom BPA nu förbjuds i material som kommer i kontakt med livsmedel, till exempel förpackningar eller förvaringskärl, så är det inte relevant att marknadsföra en produkt som BPA-fri.

Är svarta köksredskap verkligen giftiga?

Det finns fall när man upptäckt primära aromatiska aminer som bland annat inkluderar ämnet anilin i köksredskap av svart polyamidplast. Anilin tros vara cancerframkallande och är förbjudet i material som kommer i kontakt med mat.

Hur mycket anilin som läcker ut från redskapen beror på hur de används. Höga temperaturer, långvarig användning och feta livsmedel ökar risken för att anilin ska föras över till mat som kommer i kontakt med redskapen.

Produkter som är märka med EU:s glas/gaffelsymbol eller som är tillverkade inom EU ska uppfylla de krav som ställs på produkter som kommer i kontakt med livsmedel och därmed inte innehålla otillåtna ämnen.