Juiceskola med Dietistensval

Juiceskola med Dietistensval

 
Torsdagen den 7/4 kl. 19.00 har vi bjudit in Johanna och Caroline - som är legitimerade dietister och driver instagramkontot @dietistensval - till vår instagram för att inspirera med en juiceskola! De kommer visa oss hur man gör 3 olika juicer och hur man kan ta tillvara på resterna. Recepten hittar du nedan!

Carolines och Johannas motto är att lägga till istället för att ta bort, och framför allt att skippa dieter av olika slag. Det är inte gluten, tillsatser eller mjölk som gör att vi blir sjuka, på samma sätt som det inte är spirulina, gurkmeja eller gröna juicer som gör oss friska. Genom att äta näringsrik vardagsmat kommer vi att göra störst skillnad för hälsan.

Några ord från tjejerna om deras matlagning "Vi lagar riktig mat. Inga jäkla dieter, det är ute, eller har det ens varit inne? Här bjuds god mat, som gärna får vara enkel. Mycket grönsaker och färger"

RECEPT

Morotsjuice med sting (4 port.)

  • 4 kylda morötter

  • 4 kylda apelsiner

  • 4 kylda äpplen

  • 3 cm ingefära

  • Mynta som smaksättning

Gör så här: Skala morötter, apelsin och ingefära. Dela äpplena i kvartar. Kör allt genom råsaftcentrifugen och servera.

Kom ihåg! Istället för att slänga grönsaksrivet som blir över när du juicar i en råsaftcentrifug kan du använda grönsaksrivet i maten. Använder du både frukt och grönsaker i din juice, juica grönsakerna först, töm och ta tillvara på grönsaksrivet och juica sen frukterna.

Grönkålsjuice (2 port.)

  • 2 cm färsk ingefära

  • 0,5 citron

  • 2 dl riven grönkål eller spenat

  • 1 äpple

  • 1/3 gurka

  • 1 selleristjälk

Gör så här: Skär bort skaftet på äpplet. Skala citronen. Dela äpple och kör i råsaftcentrifug tillsammans med gurka, selleri, ingefära och citron. Servera med is.

Rödbetsjuice med ingefära (4 port.)

  • 3 rödbetor (ca 250g)

  • 5 cm ingefära

  • 5 clementiner

  • 4 äpplen

Gör så här: Skala rödbetorna, ingefäran och clementinerna. Dela i mindre bitar och kör allt genom centrifugen. Servera juicen väl kyld och njut.

Grönsaksbiffar med mandel och fetaostsås

Istället för att slänga grönsaksrivet som blir över när du juicar i en råsaftcentrifug kan du göra
goda grönsaksbiffar! Använder du både frukt och grönsaker i din juice, juica grönsakerna först,
töm och ta tillvara på grönsaksrivet och juica sen frukterna. 

Du behöver

Ca 10 st biffar (4 port.)

Biffar

  • Grönsaksriv från 400 g morot/rödbeta

  • 1 dl sötmandel

  • 1 paket grillost

  • 2 ägg

  • 1 klyfta vitlök

  • 1 tsk chili

  • Salt och svartpeppar

Rostad sötpotatis och fetaostsås

  • 400 g sötpotatis

  • 2 dl matyoghurt

  • 100 g fetaost

  • Salt och svartpeppar

  • Krispig grönsallad

Gör så här

Biffar

Sätt ugnen på 225°C. Riv grillosten. Tillsätt grönsaksriv, ägg, chili, pressa ner vitlök och blanda till jämn massa. Hacka mandeln och tillsätt. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stek biffarna i ugn ca 15 min.

Rostad sötpotatis och fetaostsås

Sätt ugnen på 250°C. Skölj och skär sötpotatis i tunna skivor. Lägg på en plåt med bakpulver och rosta i ugn ca 15 min. Blanda matyoghurt med fetaost och smaka av med salt och peppar. Servera grönsaksbiffarna med rostad sötpotatis, fetaostsås och gärna en krispig grönsallad.

Vegetarisk lasagne med grönsaksriv

Istället för att slänga grönsaksrivet som blir över när du juicar i en råsaftcentrifug kan du använda
grönsaksrivet i maten. Använder du både frukt och grönsaker i din juice, juica grönsakerna först, töm
och ta tillvara på grönsaksrivet och juica sen frukterna.

Du behöver

4 portioner

  • 12 lasagneplattor

  • ca 600 g grönsaksriv (morötter/rödbeta/äpple/selleri)

  • 500 g keso

  • 1 dl riven ost

  • 1 gul lök

  • 3 klyftor vitlök

  • 500 g krossade tomater

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 dl vitt vin

  • 2 msk grönsaksfond

  • 1 msk chilipotlepasta

  • 1 tsk kakao

  • 1 tsk oregano

  • 2 tsk spiskummin

  • 1 tsk kanel

  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i en panna med olja. Tillsätt grönsaksrivet och tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. Häll i krossade tomater, vin och fond. Tillsätt chipotlepasta, kakao, oregano och spiskummin. Låt koka ihop i ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Varva lasagneplattor med tomatröra och keso i en ugnsform. Börja och sluta med tomatröra. Strö över riven ost och tillaga i ugn ca 30 min. Servera gärna med en krispig råkostsallad. Smaklig måltid!

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005