Jaktspecial

Mästerkocken Emilia Nilsson spenderar hela hösten ute på jakt, och det är hon ju inte ensam om! Svampsäsongen är också i full gång och allt fler tillbringar sina dagar ute i naturen. Här tipsar vi om hur du kan ta vara på köttet efter jakten och vad du kan laga för mat när du är ute på jakt. Foto: Babbi.se

Röka viltkött

Viltkött lämpar sig ofta väldigt bra för rökning, och man kan både varmröka och kallröka beroende på vilket resultat man vill ha. Varmrökningen går snabbt och passar bra till mindre detaljer. Kallrökningen tar lång tid, ibland flera dygn, ger mer smak och konserverar köttet bättre. Rökningen ger en djup och fyllig smak som passar bra till viltköttet som har en kraftig smak. Hållbarheten ökar också mycket, särskilt om du kallröker. Experimentera med olika spån för att få olika smak på rökningen!

Hängmöringskyl från Caso

Torr-mörning är den äldsta kända metoden för att göra kött mört och smakfullt. Metoden innebär att köttet hängs upp under kontrollerad temperatur och fuktighet, vilket uppnås med hjälp av kompressorteknologi. Uppnå mört och smakfullt kött som de professionella kockarna tack vare mörningskylen från Caso. DryAged Master 63 har justerbar temperatur från 2-14°C samt justerbar luftfuktighet från 50-85%.

Loading...

Laga mat i naturen

För den som vill laga någonting riktigt gott när du är ute i skogen kommer här två recept som är enkla att förbereda och sen tillaga ute i skogen. Emilia delar med sig av en grillad svampmacka som man värmer i toastjärn över öppen eld och fläskkebab i pitabröd med läckra tillbehör.

Grillad svampmacka med rödgul trumpetsvamp

Svampen steker du med smör och grädde på en stekhäll. För att tillaga mackan använder hon ett toastjärn som går att lägga rätt ner i den öppna elden. Det går även att steka mackan rätt på stekhällen.

Kebab i pitabröd med ratatouille och vitlökssås

Kebab i pita är tacksamt eftersom det kan ätas i handen. Emilia gör sin med fläskkarré, ratatouille, rödlök, polkabetor och vitlökssås. Ett tips är att preppa så mycket du kan innan du går ut i skogen! Zwillings Fresh and Save gör det enkelt att vakuumpacka köttet och såsen hemma.