
Surdegsbröd
2
stycken
Finns det något trevligare än nybakat surdegsbröd på morgonen? Emilia Nilsson delar med sig att sitt surdegsrecept!
Du behöver
200g surdeg (matad)
680g vatten
Cirka 900 g vetemjöl manitoba cream
18 g salt
Gör så här
Dagen innan
Börja med att mata din surdeg. Runt klockan 8 på morgonen. Addera Lika delar vatten och vetemjöl ex 120 g vatten och 120g vetemjöl i surdegen.
Rör den slät och låt stå i ca 25 graders temperatur tills den blir bubblig och doftar friskt syrligt. Till cirka klockan 12.
Klockan 12 rör du ihop vetemjölet, vattnet, saltet och 200g av surdegen. Rör bara ihop tills de är blandat, knåda inte. Täck över skålen med en bakduk. Låt stå i 3 timmar!
Klockan 15 viker du degen över sig själv från alla fyra kanter, då stärks glutentrådarna i degen. Blöt händerna med kallt vatten innan så fastnar inte degen på dina händer.
Du ska vika degen tre gånger med 30 minuters mellanrum.
Låt vila ca 30 minuter innan du formar till bröden. (Nu ska degen ha växt i storlek ca 50 % och upplevas bubblig inuti, annars låter du den jäsa lite till!)
Häll ut degen på mjölat bakbord och forma till två delar, dra lätt i degens kanter och vik dem mot mitten tills den är rund i formen. Mjöla dom och lägg över i mjölade jäskorgar alternativt skålar med mjölade bakdukar i.
Täck med bakduk och ställ in för att kalljäsa i kylen över natten.
Dagen du vill baka
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in ett bakstål/baksten i mitten av ugnen och en plåt med vatten i längst ner. Vänta tills ugnen blivit varm och ta ut bröden ur kylen. Stjälp upp på en lätt mjölad brödspade. Skåra bröden med en snittkniv och sätt in bröden i ugnen på bakstålet. Sänk direkt värmen till 225 grader när bröden är i ugnen, grädda i ca 40 min tills innertemperaturen är 98 grader. Ta ut bröden och låt svalna under bakduk! Vänta med att skiva upp i ca 1-2 timmar annars blir brödet degigt!