
Pumpapaj
8
bitar
En vacker paj med smak av kardemumma, butternutpumpa och kanel, toppad med vispad grädde och florsocker.
Du behöver
Pajdeg
130 g smör
3 dl vetemjöl
½ msk socker
1 tsk kardemumma, malen
Smör till formen
Fyllning
300 g pumpapuré (ca ½ halv butternutpumpa)
2 st ägg
1½ dl farinsocker
½ dl lönnsirap
2 msk vetemjöl
1 tsk kanel
½ tsk ingefära, malen
½ tsk salt
Topping
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
en nypa bakpulver
½ msk florsocker
Gör så här
Pumpapuré
Sätt ugnen på 220°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Halvera pumpan på längden, kärna ur och lägg halvorna på plåten med snittytan uppåt.
Baka i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 40 minuter.
Låt pumpan svalna något och skeda sedan ur köttet. Mixa till en slät puré.
Pajbotten
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj in pajformen med mjukt smör.
Dela kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedare.
Tillsätt mjöl, socker och kardemumma och kör tills det blivit ett grovt smul.
Krama ihop till en deg och tryck ut jämnt i pajformen.
Fyllning
Vispa samman ägg, pumpa, mjölk, socker, lönnsirap och salt.
Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller till fyllningen stannat.
Låt svalna helt och gärna vila i kylen över natten.
Topping
Vispa grädde, florsocker och bakpulver. Spritsa eller bred ut grädden på pajen. Pudra ev med florsocker.