Pumpapaj

Pumpapaj

8

bitar

En vacker paj med smak av kardemumma, butternutpumpa och kanel, toppad med vispad grädde och florsocker.

Du behöver

Pajdeg

  • 130 g smör

  • 3 dl vetemjöl

  • ½ msk socker

  • 1 tsk kardemumma, malen

  • Smör till formen

Fyllning

  • 300 g pumpapuré (ca ½ halv butternutpumpa)

  • 2 st ägg

  • 1½ dl farinsocker

  • ½ dl lönnsirap

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 tsk kanel

  • ½ tsk ingefära, malen

  • ½ tsk salt

Topping

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 msk florsocker

  • en nypa bakpulver

  • ½ msk florsocker

Gör så här

Pumpapuré

  1. Sätt ugnen på 220°. Klä en plåt med bakplåtspapper.

  2. Halvera pumpan på längden, kärna ur och lägg halvorna på plåten med snittytan uppåt.

  3. Baka i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 40 minuter.

  4. Låt pumpan svalna något och skeda sedan ur köttet. Mixa till en slät puré.

Pajbotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smörj in pajformen med mjukt smör.

  3. Dela kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedare.

  4. Tillsätt mjöl, socker och kardemumma och kör tills det blivit ett grovt smul.

  5. Krama ihop till en deg och tryck ut jämnt i pajformen.

Fyllning

  1. Vispa samman ägg, pumpa, mjölk, socker, lönnsirap och salt.

  2. Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller till fyllningen stannat.

  3. Låt svalna helt och gärna vila i kylen över natten.

Topping

  1. Vispa grädde, florsocker och bakpulver. Spritsa eller bred ut grädden på pajen. Pudra ev med florsocker.