)
Helstekt kalkon
Du behöver
1 st kalkon
75-150 g smör, mjukt
salt
svartpeppar
2 dl vatten
2 st gul lök
1-2 st morötter
2-4 st äpplen
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
Steksnöre
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader och sätt in ett galler i nedre delen.
Lägg kalkonen på en ugnsplåt med galler, färsk eller tinad fryst.
Ta ut inkråm och häll ut eventuell vätska i plåten.
Torka av med hushållspapper och gnid in hela kalkonen med smör. Salta rikligt.
Repa hälften av örterna och strö på tillsammans med svartpeppar.
Dela lök, äpple och morot i mindre bitar. Stoppa in hälften inuti kalkonen och knyt ihop lårbenen.
Lägg resterande grönsaker och örter på gallret runt kalkonen och häll vatten i plåten. Sätt ugnstermometer i den tjockaste delen av bröstet.
Stek kalkonen tills den nått ca 70 grader, räkna med 30 minuter/kg.
Ta ut och låt vila i en halvtimme.