Helstekt kalkon

Helstekt kalkon

Du behöver

  • 1 st kalkon

  • 75-150 g smör, mjukt

  • salt

  • svartpeppar

  • 2 dl vatten

  • 2 st gul lök

  • 1-2 st morötter

  • 2-4 st äpplen

  • 1 kruka timjan

  • 1 kruka rosmarin

  • Steksnöre

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader och sätt in ett galler i nedre delen.

  2. Lägg kalkonen på en ugnsplåt med galler, färsk eller tinad fryst.

  3. Ta ut inkråm och häll ut eventuell vätska i plåten.

  4. Torka av med hushållspapper och gnid in hela kalkonen med smör. Salta rikligt.

  5. Repa hälften av örterna och strö på tillsammans med svartpeppar.

  6. Dela lök, äpple och morot i mindre bitar. Stoppa in hälften inuti kalkonen och knyt ihop lårbenen.

  7. Lägg resterande grönsaker och örter på gallret runt kalkonen och häll vatten i plåten. Sätt ugnstermometer i den tjockaste delen av bröstet.

  8. Stek kalkonen tills den nått ca 70 grader, räkna med 30 minuter/kg.

  9. Ta ut och låt vila i en halvtimme.